Hlavní obsah

Článek v časopise Playboy ztížil Googlu cestu na burzu

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakladatelé americké internetové firmy Google se stejnojmenným oblíbeným vyhledávačem Sergey Brin a Larry Page poskytli rozhovor časopisu Playboy, který byl uveřejněn v předvečer vyhlášení aukce těchto akcií v primárním úpisu. To však může být považováno za porušení přísných burzovních pravidel, i když se rozhovor s novináři uskutečnil ještě před obvyklým povinným "tichým obdobím" pro vedoucí manažery firmy.

Foto: Zdeněk Němec

Jedním z nejlákavějších míst je každoročně maskérna.

Článek

Google již americké Komisi pro cenné papíry a burzy oznámil, že je připraven odkoupit zpět akcie, které v aukci získá, tím by ale celá akce ztratila smysl. Brin a Page takto chtěli získat až 3,3 miliardy dolarů (85 miliard Kč). Aukce měla určit prodejní cenu akcií Google. Mnozí experti však již dříve vyjádřili pochybnost, zda očekávaná cena akcií Google není přemrštěná a varovali zájemce před jejich nákupem.

Primární úpis akcií Google a jejich vstup na burzu se navíc koná v období, které není pro akcie jednoznačně příznivé. V posledních měsících indexy velkých amerických i evropských burz spíše stagnují nebo dokonce klesají. Investoři se obávají především důsledků vysokých cen ropy a nedostatečného tempa oživení světové, ale především americké ekonomiky v období růstu úrokových sazeb.

Obchodní bilance USA se zhoršila

V pátek byl oznámen nový rekordní deficit obchodní bilance USA, který za červen dosáhl 55,8 miliardy dolarů. Projevil se rekordní dovoz a největší pokles vývozu za téměř tři roky, uvedlo americké ministerstvo obchodu. Index důvěry spotřebitelů, který sleduje Michiganská univerzita, se v srpnu snížil na 94 bodů z červencových 96,7 bodu. Výrobní ceny v USA ale v minulém. měsíci vzrostly méně, než se čekalo. Nárůst nákladů za energii totiž částečně vyrovnal pokles cen potravin.

Evropa

Evropské akcie v pátek mírně oslabovaly po oznámení nové rekordního růstu ceny ropy WTI, jejíž srpnové kontrakty se prodávaly již za 45,90 dolaru za barel. Euro po zprávě o prohloubeném obchodním deficitu USA rychle posílilo na úroveň 1,2330 dolaru za euro. Nejvíce klesly akcie známého švýcarského výrobce hodinek Swatch po zprávách v tisku, že firma se složitými operacemi na asijských trzích vyhýbala placení daní a cel za milióny dolarů. Cenné papíry Swatch Group oslabily o 11 procent, později se však jejich ztráta zmenšila zhruba na třetinu.

Praha

České akcie v pátek posílily. Domácí trh podpořil především Český Telecom, který zpevnil o 2,01 procenta na 330,30. Akcie posílily po oznámení, že se o 51procentní státní podíl ve firmě se zajímá největší světový operátor mobilů, britský Vodafone, který si najal jako poradce Citigroup. Komerční banka stagnovala na 2615 Kč, nepatrně oslabil ČEZ. Index PX 50 vzrostl o 0,27 procenta na 784,6 bodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám