Hlavní obsah

CK Sunflower Tours ukončila činnost, v zahraničí má 90 klientů

Cestovní kancelář Sunflower Tours ukončila svou činnost a připravuje návrh na insolvenci. Informovala o tom na svém webu. Jako důvod svého konce CK uvedla omezení v cestování kvůli pandemii koronaviru. V zahraničí má aktuálně 90 klientů. Ti svůj pobyt dokončí a do Prahy se vrátí původně plánovanými linkami.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na úpadku CK se významně podílely „ztráty během dvouletého omezení a zákazů cestování z důvodu pandemie covidu-19 a ani prodej v letošním roce nepomohl zlepšit celkovou finanční situaci“, uvádí společnost na svém webu.

CK dále upozornila své klienty, aby už neuhrazovali žádné platby ani doplatky za dosud nezrealizované zájezdy. Ti, kteří pak měli v nejbližších dnech odletět, nemají na letiště cestovat, protože nebudou odbaveni. „Všechny uhrazené platby budou rovněž předmětem škodové události,“ dodala CK.

Tři sta klientů

Celkově se úpadek CK týká zhruba 300 zákazníků, sdělil Václav Bálek, mluvčí Slavia pojišťovny, u které je CK pojištěna pro případ úpadku. Většinu z nich podle Bálka tvoří ti, kteří si zaplatili zájezd, ale ještě neodletěli. „Těm pojišťovna peníze vrátí poté, co CK vyhlásí insolvenci a poskytne jí všechny informace pro likvidaci této pojistné události,“ uvedl.

Zájem o letní dovolené je enormní. Nabídka last minute bude omezená

Cestování

Devadesátce klientů, která v zahraničí zůstala, pak pojišťovna prostřednictvím asistenční služby zajistila dokončení pobytu a návrat do vlasti v plánovaném termínu.

Sunflower Tours se profilovala především jako „specialista na Egypt“. Vznikla v roce 2015, jednatelem je Adel Hussein Korany Hussein. S podnikáním CK začala na Slovensku, i tam ohlásila úpadek.

Případy, kdy CK ukončí činnost a má ještě klienty v cizině, se podle mluvčí cestovní agentury Invia Andrey Řezníčkové občas objeví. Následně se řeší, zda lidé dokončí pobyt, a při dopravě zpět do České republiky mimo jiné záleží na tom, zda měla daná CK dopředu koupený let, uvedla.

Na tuniský ostrov Džerba jezdí Češi jako na chatu

Cestování

CK mají ze zákona povinnost mít pro své fungování zajištěné pojištění pro případ úpadku. To kryje úhradu plateb zákazníků a náklady spojené s repatriací cestujících zpět do ČR. Pojišťovny ale podle zástupců CK v posledních letech velmi zpřísnily podmínky pro jeho získání.

„Slavia pojišťovna se pro letošní rok snažila obnovit pojištění proti krachu u všech CK, které o krytí tohoto rizika měly zájem. Kvůli požadavkům zajistitelů to ale stoprocentně nešlo, a několik cestovek proto musela odmítnout,“ uvedla dříve. Některé kanceláře proto pokračují jako cestovní agentury, kde pojištění proti úpadku nutné není.

V tuzemsku bylo podle ministerstva pro místní rozvoj k 21. červnu aktivních 583 CK, od začátku roku vzniklo šest nových, sedm zaniklo a tři vyhlásily úpadek. Činnost jich přerušilo 36, provozování živnosti naopak obnovilo 19.

Reklama

Výběr článků

Načítám