Hlavní obsah

Čínští investoři se příliš roztahují, Evropa volá po jejich omezení

Novinky, Václav Lang

Evropský komisař pro průmysl a podnikání Antonio Tajani si postěžoval na stále více se rozšiřující vliv čínských investorů. Podle něho by měla vzniknout opatření, která by dohlížela nad skupováním evropských podniků zahraničními investory.

Foto: , Novinky

Evropa bude možná v budoucnu prověřovat zahraniční investory.

Článek

"Evropa by měla zavést nová opatření, která by dokázala zabránit tomu, aby cizinci skupovali strategické evropské podniky," nechal se slyšet Tajani. V rozhovoru pro německý deník Handelsblatt hovořil především o rostoucím vlivu čínských investorů.

"Čínské společnosti mají v úmyslu kupovat stále víc a víc evropských podniků s klíčovými technologiemi v důležitých sektorech," varoval. "Je to otázka investic, ale svou roli v tom hraje také politická strategie." Podle něho by i Evropa měla zasáhnout politicky. Měla by vytvořit instituce, jejichž úkolem by bylo prověřování zahraničních investic v Evropě. Podobně již funguje například Výbor pro zahraniční investice ve Spojených státech.

Podle tohoto návrhu by se pak mělo určovat, zda jsou akvizice prováděné ať už soukromými nebo státními zahraničními společnostmi pro Evropu nebezpečné. V takovém případě by pověřené orgány měly právo zasáhnout.

V posledních letech řada evropských i amerických společností doplatila na rozmach svých čínských konkurentů, kteří se dřív než oni dostali k novým technologiím vyvinutým mimo Říši středu.

Před opatřeními však varoval německý ministr hospodářství Rainer Bruederle. "Samozřejmě bychom měli bránit své vlastní podniky. Měli bychom se však vyvarovat ukvapeným závěrům," sdělil německému tisku a dodal: "Evropa profituje právě otevřeností svého trhu a atraktivními podmínkami pro zahraniční investory."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám