Hlavní obsah

Čínská vláda chystá pomoc zadlužené realitní firmě Country Garden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína zařadila zadluženou realitní společnost Country Garden Holdings na předběžný seznam 50 developerů, kteří mohou mít nárok na rozsáhlou finanční podporu. S odkazem na informované zdroje to ve středu uvedla agentura Bloomberg. Na seznamu figurují i další developerské firmy, které se dostaly do problémů, jako je Sino-Ocean Group a CIFI Holdings.

Foto: Aly Song, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Narůstající problémy v čínském realitním sektoru, který se potýká s nedostatkem peněz a s vysokými dluhy, vyvolávají obavy z širší finanční krize. Realitní sektor se totiž na výkonu čínské ekonomiky podílí zhruba jednou čtvrtinou. Potíže, které se táhnou už několik let, už tvrdě zasáhly hospodářský růst a důvěru spotřebitelů.

Čínské úřady mají zájem na tom, aby se jakákoli rizika, která představují problémy s likviditou ve firmě Country Garden, nepřenesla do širší ekonomiky, řekly už dříve agentuře Reuters informované zdroje. Různé záchranné plány totiž úřady zvažují už delší dobu. Country Garden se ke zprávě agentury Bloomberg odmítla vyjádřit, Sino-Ocean a CIFI bezprostředně na dotazy neodpověděly.

Regulátoři jsou připraveni dokončit seznam a distribuovat jej bankám a dalším finančním institucím do několika dní, uvedl s odkazem na nejmenované zdroje Bloomberg. Společnost Country Garden, která bývala největším developerem soukromých nemovitostí v Číně, zmeškala v říjnu výplatu kuponu. Technicky se tím ocitla v platební neschopnosti.

Čínská Country Garden nezaplatila 351 milionů, věřitelé chtějí jednat

Ekonomika

Jaká konkrétní opatření budou přijata na podporu developerů, kteří jsou na předběžném vládním seznamu, zatím není jasné. Informace z poslední doby naznačují, že čínská vláda změnila postoj k sektoru nemovitostí a usiluje o aktivnější podpůrná opatření. To je pro odvětví příznivý krok, poznamenala analytička úvěrového trhu ve společnosti ANZ Bank China Ting Meng.

„Nicméně pro developery v prodlení s platbou bude jakákoli nová hotovostní injekce upřednostňovat dodání domů před splácením dluhu,“ řekla analytička. Vyřešení dluhových problémů bude podle ní záviset na budoucích jednáních o restrukturalizaci.

Největší překážkou pro oživení trhu nemovitostí je stále obrovský počet zpožděných bytových projektů v menších městech, uvedla makléřská společnost Nomura. Ta očekává, že Peking nakonec zachrání některé velké developery, kteří se dostali do problémů, a zaplní obrovský výpadek ve financování výstavby a dodání domů, které byly prodány dřív, než byly postaveny. Mnoho čínských developerů, kteří v posledních dvou letech nesplatili dluh, mají problém dokončit rozestavěné bytové projekty.

Country Garden dluží v zahraničí téměř 11 miliard dolarů (247 miliard Kč) a v Číně si nabrala úvěry za dalších v přepočtu šest miliard USD. Když v říjnu nesplatila splátku dluhopisu, tak uvedla, že i přesto zajistí předání domů. Některým věřitelům také podle Reuters řekla, že do konce roku plánuje restrukturalizaci dluhu, který má v zahraničí.

Biden po společném jednání označil čínského prezidenta za diktátora

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám