Hlavní obsah

Čínská CEFC zřejmě propustí polovinu zaměstnanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zadlužený čínský konglomerát CEFC, který je aktivní i v Česku, propustí polovinu ze svých 30 tisíc zaměstnanců. Na energetické konferenci v Šanghaji to ve středu uvedl zástupce ředitele divize CEFC pro mezinárodní výzkum Čuang Ťien-čung. Plánovaná koupě podílu v ruské Rosněfti je podle jeho slov nicméně stále proveditelná.

Foto: Aizhu Chen, Reuters

Logo CEFC na centrále v Šanghaji

Článek

„Snažíme se naše podnikání i zaměstnance učinit efektivnějšími a doufáme, že se nám podaří tuto obtížnou dobu překonat,” uvedl Čuang Ťien-čung. Přesný počet výpovědí neuvedl, řekl ale, že jich bude více než 10 tisíc.

CEFC se stala předmětem zájmu světových i českých médií v souvislosti se zadržením dosavadního šéfa Jie Ťien-minga, který je i poradcem českého prezidenta Miloše Zemana.

Foto: Lucie Mikulášková, ČTK

Šéf představenstva čínské skupiny CEFC Jie Ťien-ming, který je členem poradního týmu prezidenta Miloše Zemana, na snímku vlevo.

Většina akvizic skupiny CEFC byla financována čínskými státními bankami. China Development Bank CEFC poskytla úvěry v celkové výši 32,3 miliardy jüanů (105,5 miliardy korun).

Podle informací agentury Reuters si CEFC před zmizením Jie Ťien-minga excesivně půjčovala. Byla ochotná přistupovat i na krátkodobé půjčky s úroky až 36 procent. Zdroje agentury z toho vyvozují, že firmě chybí hotovost. [celá zpráva]

Obavy vyvolala i budoucnost transakce, na které se CEFC již dohodla s ropnou společností Rosněfť, vlastněnou ruským státem. Číňané mají od Rusů odkoupit podíl ve firmě za zhruba 9,1 miliardy dolarů (zhruba 190 miliard korun).

Skupina CEFC
Působí v energetice, ve financích a v průmyslu. V Česku koupila podíly například v aerolinkách Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz. Ovládá Pivovary Lobkowicz Group a je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie i stadiónu v Edenu.Eden je podle informací Radiožurnálu v zástavě. Banka J totiž některé nemovitosti CEFC zastavila kvůli obří půjčce. Vedle Edenu jde o budovu bývalé Živnobanky v centru Prahy nebo luxusní pětihvězdičkový hotel Le Palais Art Hotel Prague.

V divizi CEFC, která má obchod na starosti, koupil mezitím podíl ve výši 36,2 procenta čínský správce majetku Huarong Asset Management, řízený státem. Podle zdrojů agentury Reuters CEFC první tranši za podíl v Rosněfti zaplatila ještě před zatčením svého šéfa.

Reklama

Výběr článků

Načítám