Hlavní obsah

Čínská automobilka BYD loni zvýšila zisk o 87 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský výrobce elektromobilů BYD loni podle předběžných údajů zvýšil čistý zisk o 75 až 87 procent na 29 až 31 miliard jüanů (93 až 99 miliard Kč). Firma, která loni předstihla Volkswagen a stala se nejprodávanější značkou automobilů v Číně, to podle agentury Bloomberg v pondělí uvedla ve sdělení pro akciovou burzu v Šen-čenu. Zisk ale zaostal za očekáváním analytiků, kteří ho v průměru odhadovali na 31,5 miliardy jüanů.

Foto: Issei Kato, Reuters

Logo čínské automobilky BYD

Článek

Společnost BYD uvedla, že těžila z růstu v zahraničí. K dobrému výsledku podle ní přispěly i nižší náklady. Firma se loni stala lídrem na čínském automobilovém trhu, kde předstihla německý koncern Volkswagen. Dosáhla toho mimo jiné díky vysokým slevám na své elektromobily.

V posledních třech měsících roku BYD celosvětově prodala 526 409 plně elektrických vozů. Ve čtvrtém čtvrtletí tak předstihla amerického průkopníka v oblasti elektromobilů Teslu a stala se i lídrem světového trhu s elektromobily.

Firmu BYD, stejně jako ostatní výrobce elektromobilů, zasáhla cenová válka v Číně, která je největším automobilovým trhem na světě. Loni v listopadu firma zlevnila modely Qin, Han a Tang až o 10 000 jüanů (bezmála 32 000 Kč) ve snaze dosáhnout celoročního cíle prodeje.

Svou daň si vybírá i geopolitické napětí - BYD je jedním ze tří výrobců automobilů, které chce dál prověřovat Evropská komise (EK). Cílem jejího vyšetřování je zjistit, zda tyto automobilky nezískaly díky státní podpoře čínské vlády nespravedlivou výhodu.

Akcie BYD v pondělí odepsaly zhruba čtyři procenta. Loni oslabily o 37 procent.

BYD sesadila Volkswagen a byla loni v Číně nejprodávanější značkou aut

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám