Hlavní obsah

Chovatelé už nemusí kvůli BSE vybíjet zdravé krávy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Chovatelé nebudou muset utrácet zdravé krávy ze stád, kde se objevila tzv. nemoc šílených krav (BSE). Mléko těchto krav mohou dál prodávat. V Bruselu to v úterý vyjednal ministr zemědělství Jaroslav Palas.

Foto: Archiv souboru.

Romeo a Julie (Zuzana Pipková)

Článek

"Týká se to stejně starých zdravých krav, jako byl nakažený kus. Mohly by být utraceny až po skončení období laktace," řekl Novinkám mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Maso ani jiná část těla těchto zvířat se pak nebude smět dostat do prodeje. Chovatel musí vést přesnou evidenci krav a nesmí je vyvážet do zahraničí. "Takové krávy samozřejmě už nesmí mít žádná další teleta," řekl Duben

Podle něj by bylo logické, kdyby se ustanovení týkalo všech zemí EU a ne jen České republiky.

Palas Tvrdí, že toto nařízení může chovateli kompenzovat část ztrát. "Určitě to sníží ztrátu, která byla způsobena vlastně tím, že došlo k okamžitému vybití. To znamená: dojde k vyprodukování mléka, a to mléko bude zpeněženo a zhodnoceno na trhu," řekl ministr Palas v Bruselu České televizi.

Usnesení začne platit, až Státní veterinární správa vydá prováděcí předpis.

Kvůli BSE bylo utraceno přes 1600 kusů skotu

Od utracení už by tak mělo být uchráněno stádo ústeckoorlického farmáře, kde se BSE objevila v dubnu.

Česká republika vyšetřila od počátku roku 2001 na BSE téměř 574.000 kusů skotu. Za zhruba 3,5 roku testování bylo nutné v souvislosti s dosavadními deseti případy utratit 1653 krav.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám