Hlavní obsah

Chemička BASF vyšlechtila speciální brambory, zřejmě je bude pěstovat i ČR

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise schválila v úterý pěstování pěti geneticky modifikovaných plodin. Mezi nimi jsou i brambory, které několik let šlechtila známá německá chemička BASF. Jednotlivé členské země se samy musí rozhodnout, zda umožní pěstování těchto plodin na svých polích.

Článek

Agentura Reuters uvedla, že EK povolila pěstování geneticky upravených plodin poprvé po 12 letech. Proti těmto plodinám brojí mnohé ekologické organizace.

Komise uvedla, že schválení bylo uděleno jen s přísnými podmínkami. Brambory označované podnikem BASF jako Amflora nesmějí zůstávat v polích po době sklizně, navíc má být zaručeno, že setba těchto brambor se nedostane do širšího okolí.

Chemický koncern doufá, že brambory Amflora by se mohly začít pěstovat ještě letos. V Evropě by plodina mohla být pěstována na 250 hektarech, přičemž jen 150 hektarů by mohlo být využito v České republice, jak uvedla agentura Reuters.

BASF na svých stránkách uvádí, že na plodině se pracovalo přes třináct let. Podle firmy by zavedení plodiny mohlo být do budoucna milníkem v geneticky upravovaném zemědělství na starém kontinentě.

BASF
Německý koncern, který patří mezi nejvýznamnější chemické podniky na světě. Firma byla založena již v roce 1865 a v současnosti po celém světě zaměstnává téměř sto tisíc lidí. Do koncernu patří asi 160 dceřiných společností. Chemička působí také v zemědělství, její produkty se užívají v autoprůmyslu, oděvním průmyslu či opři výrobě konstrukčních materiálů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám