Hlavní obsah

ČEZ zahájil tendr na stavbu nového bloku Dukovan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energetická společnost ČEZ zahájila tendr na stavbu nového jaderného bloku Dukovan. Dostala souhlas od ministerstva průmyslu. Blok by měl stát do roku 2036. Jedná se o největší investici v novodobých dějinách České republiky, uvedl ministr průmyslu a obchodu (MPO) Jozef Síkela (za STAN). Stát bude podle něj průběžně kontrolovat rizikovost všech tří uchazečů i jejich subdodavatelů.

Foto: Hedvika Fialová, Novinky

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

„Chceme udělat další krok k tomu, aby ČR byla energeticky soběstačná. Jednou z priorit naší vlády je zahájení výstavby nových doků v JE Dukovany. Jsem rád, že právě dnes po několika měsících fungování naší vlády děláme významný krok, abychom se k této stavbě přiblížili,” řekl při čtvrteční návštěvě jaderné elektrárny premiér Petr Fiala (ODS).

Souhlas s zahájením soutěže generálnímu řediteli ČEZ Danielovi Benešovi předal ministr průmyslu Síkela, který však zdůraznil, že stát se tím nevzdává jakýchkoliv povinností a dozoru.

„Jedná se o největší investici v novodobých dějinách samostatné České republiky. Stát je tím, kdo bude celý proces řídit a kontrolovat. Stát bude průběžně kontrolovat rizikovost všech tří účastníků tendru i jejich subdodavatelů,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

První nabídky od uchazečů by měl stát dostat do 30. listopadu letošního roku. Vyhodnocení tendru by mělo být uzavřeno do konce roku 2024, kdy by také měla být uzavřena smlova. Začít stavět se má v roce 2029, zkušební provoz by měl být spuštěn v roce 2036.

Síkela uvedl, že účast českých podniků na stavbě reaktoru může dosáhnout až 65 procent, což znamená pro české firmy zakázky za vyšší desítky miliard korun.

Výběrové řízení na stavbu nového jaderného zdroje mělo být vyhlášeno už za vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD), která byla u moci mezi lety 2014 a 2017. Nepodařilo se to ani předchozímu kabinetu Andreje Babiše (ANO).

Uchazeči o dostavbu dukovanského bloku jsou francouzská společnost EDF, jihokorejský KHNP a severoamerický Westinghouse. Původně měly zájem i Rusko a Čína, avšak kvůli možným bezpečnostním rizikům je stát do tendru nepustil.

Vítěz dukovanského tendru by v budoucnu zřejmě mohl stavět také další bloky v JE Temelín. To nastínil i Fiala, který doufá, že do roku 2036 se snad podaří rozjet i další soutěže.

Reklama

Výběr článků

Načítám