Hlavní obsah

ČEZ realizoval největší českou investici v zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KRAKOV/PRAHA

ČEZ ve čtvrtek realizoval největší českou investici v zahraničí, převzal totiž dva elektrárenské podniky na jihu Polska, cenu elektřiny firma ale nesníží. Za většinové podíly ve firmách Skawina a Elcho zaplatil jejich dosavadnímu vlastníkovi, americké firmě PSEG, asi 383 miliónů eur (asi 10,8 miliardy korun).

Článek

ČEZ 10,8 miliardy korun zaplatil z vlastních zdrojů a nemusel si prý brát žádný mimořádný úvěr. I když ČEZ hovoří o tom, že díky koupi elektráren bude moci ušetřit, zlevnění proudu pro odběratele neočekává. "Neodrazí se to na koncové ceně elektrické energie. Bude to mít ale vliv na hospodaření skupiny ČEZ," řekl ve čtvrtek novinářům generální ředitel ČEZ Martin Roman.

Elektrárenské společnosti Skawina a Elcho se nacházejí na jihu Polska, v blízkosti hranic s Českou republikou, a tedy i poblíž dalších elektráren ČEZ v Dětmarovicích a v areálu ostravského podniku Vítkovice. Jejich společný výkon činí 810 MW a je větší než výkon českých elektráren, jako jsou Dětmarovice nebo Chvaletice.

ČEZ získá výhodu v tom, že bude moci dohromady pro polské i české elektrárny nakupovat suroviny, tedy zejména černé uhlí, ušetří také při  údržbě a nákupu zařízení. ČEZ elektrárny v Polsku také zmodernizuje.

ČEZ se chystá na varšavskou burzu

Společnost ČEZ chce ve druhé polovině roku uvést své akcie na burzu ve Varšavě. Agentuře Reuters to ve čtvrtek řekla mluvčí společnosti Eva Nováková. Podle ní ČEZ plánuje na největším středoevropském trhu i další expanzi. ČEZ by se po vstupu na polskou burzu stal premiantem regionu. Varšava má totiž největší akciový trh ve střední Evropě a ČEZ by se tam stal největší obchodovanou emisí.

ČEZ bude muset vyměnit poškozenou pojistku do šesti hodin

Na energetickém trhu dochází od července k další změně. Zákazníci energetických firem získají významné pravomoci požadovat náhradu za nedodržení kvality dodávek a služeb. Od soboty tak distributor elektřiny bude například povinen odstranit poruchu dodávky pro domácnosti ve lhůtě 18 hodin. Nebo vyměnit poškozenou pojistku v hlavní domovní nebo kabelové skříni do šesti hodin od okamžiku, kdy se o tom dozví.

"Na tuto vyhlášku se připravujeme již řadu měsíců. Předpokládáme, že sporů bude minimálně," sdělil mluvčí ČEZu Ladislav Kříž. Firma již zavedla systém osobní odpovědnosti zaměstnanců, takže se dá jednoduše prokázat, kdo za případný problém může. "Velmi tvrdé lhůty jsou u obnovení dodávek elektřiny, například při kalamitě budeme mít hodně propocená trička," řekl Kříž.

Reklama

Související články

ČEZ postaví dvě nové elektrárny

ČEZ postaví v Ledvicích a v Počeradech na Lounsku nové bloky tepelné elektrárny. Stavba elektrárny v Ledvicích začne v listopadu 2007, s uvedením do provozu...

ČEZ koupil tepelnou elektrárnu v Bulharsku

ČEZ podepsal smlouvu s bulharskou vládou o koupi tepelné elektrárny ve Varně. ČEZ za elektrárnu zaplatí 346 miliónů eur (téměř deset miliard Kč).

Výběr článků

Načítám