Hlavní obsah

ČEZ loni vydělal 9,9 miliardy, vedení navrhuje dividendu 44 Kč na akcii

Aktualizováno

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v loňském roce dosáhl 9,9 miliardy korun, meziročně o 81 procenta více. Po očištění o mimořádné vlivy čistý zisk skupiny naopak meziročně klesl o tři procenta na 22,3 miliardy korun. Představenstvo firmy navrhne valné hromadě vyplatit za loňský rok dividendu 44 Kč na akcii. Vyplývá to z hospodářských údajů, které firma zveřejnila na svém webu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel ČEZ Daniel Beneš

Článek

Celková výroba elektřiny v rámci stávajících společností skupiny ČEZ loni klesla o sedm procent. O sedm procent na 227,8 miliardy korun vzrostly provozní výnosy firmy.

„Výsledky hospodaření překonaly naše výchozí očekávání zejména díky rekordnímu zisku z obchodování s komoditami na zahraničních trzích, vyšším realizačním cenám vyrobené elektřiny a díky stabilnímu, bezpečnému provozu jaderných zdrojů,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

ČEZ o hospodaření v roce 2021 a plánech do budoucna

Ekonomika

Pro letošní rok vedení skupiny ČEZ očekává čistý zisk 38 až 42 miliard korun. Dividenda by mohla vzrůst na 56 až 62 Kč na akcii.

Výplatní poměr dividend se změní

Výplatní poměr dividend se ale změní. Dosud činil 80 až 100 procent z očištěného čistého zisku, nově to bude 60 až 80 procent. Důvodem je mimo jiná dlouhodobá udržitelnost, ale i nutné investice související s obměnou výrobního portfolia, do čehož musí ČEZ investovat v následujících letech stovky miliard, oznámil Beneš.

Bartuška: Musíme se připravit i na zastavení dodávek ropy a plynu z Ruska

Ekonomika

Podle něj činí průměr výplatního poměru na energetickém trhu právě 60 procent. „Myslíme si, že by dlouhodobá dividendová politika měla být udržitelná," řekl Beneš.

ČEZ v letošním roce plánuje například navýšení ročních investic do distribučních sítí v souvislosti s přípravou distribuční sítě pro růst obnovitelných zdrojů (OZE) a elektromobility o více než jednu miliardu na 14,5 miliardy korun. ČEZ buduje také infrastrukturu pro elektromobilitu, chce zčtyřnásobit dobíjecí výkon a provozovat minimálně 800 dobíjecích stanic do roku 2025.

Reklama

Výběr článků

Načítám