Hlavní obsah

Cestovní pojištění: sazby se příliš neliší, podmínky často ano

Novinky, Alžběta Trousilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen člověk, který rád riskuje, odjede na dovolenou do zahraničí bez cestovního pojišťění. Lidé za jistotu, že v případě nemoci nebo úrazu nebudou v zahraničních nemocnicích platit desetitisíce, dávají většinou částky v řádu stokorun. Cestovní pojištění není v ceně zájezdu velká položka, přesto je dobré se informovat, na co všechno se vztahuje. Při zranění například při vodním lyžování by pak člověk mohl být odmítavým postojem pojišťovny zklamán.

Článek

Cestovní pojištění nabízejí běžné pojišťovny, například Kooperativa, Česká pojišťovna nebo Allianz. Sjednat ho je ale možné například i u Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), přesněji u její dceřinné společnosti.

Drtivá většina společností má sazby pojištění rozdělené podle zemí, kam lidé cestují. V levnější skupině jsou evropské země a dále země, které tam sice geograficky nepatří, lidé tam však často jezdí na dovolenou. (např. Turecko, Tunisko, Izrael nebo Rusko). Do druhé skupiny zemí patří zbytek světa. Mnohé pojišťovny z tohoto zbytku vydělují USA. Zdravotní péče je tam nákladná, sazby jsou proto vyšší než jinde.

Klient platí sazbu za den, kterou na cestě nebo v zemi stráví. Zná-li sazbu na den, může si tak snadno výhodnost jednotlivých pojišťoven porovnat. Například Evropská cestovní pojišťovna nemá sazbu za den, ale vždy za několik dní. Například za 1-4 dny platí klient v základní verzi 490 korun, za 5-10 dní pak 1090 Kč.

Denní sazby cestovního pojištění u některých pojišťoven (Kč/osoba/den)
pojišťovnaEvropa*světUSA
Pojišťovna VZP175151
Česká pojišťovna202832**
Uniqa173434
Allianz***180+40360+80600+120
ČSOB Pojišťovna173464
Pojišťovna Komerční banky142828
*sazba většinou platí i pro země severní Afriky a Turecko
** kromě USA platí pro Kanadu, Japonsko, Nový Zéland, JAR a Austrálii
***sazba za první tři dny + každý následující den, pojišťovna službu nabízí jako balíček, tedy včetně úrazového pojištění a pojištění zavadel
Zdroj: informace pojišťoven

Lidé většinou volí základní verzi pojištění, tzv. pojištění léčebných výloh, měli by si ale pořádně přečíst, na co všechno se toto pojištění vztahuje, aby pak v nemocnici v zahraničí nezůstali překvapení, že právě na jejich úraz se pojištění nevztahuje. Je dobré si zjistit i výši plnění, tedy do jaké částky pojišťovna výdaje hradí.

Základní pojištění se většinou vztahuje na převoz do nemocnice a hospitalizaci, případně neodkladnou operaci, akutní ošetření u zubaře. Pojištění se vztahuje případně i na převoz nemocného člověka nebo jeho ostatků.

V každém případě je dobré prostudovat podmínky, některé pojišťovny mají například v smlouvě podmínku, že škodu nehradí v případě, že ji klient mohl svým jednáním předpokládat a jednal lehkovážně.

Členství v EU mnoho nezměnilo

I při cestách do zemí EU je lepší pojištění uzavřít. Akutní ošetření v zahraničí sice v zemích EU a ve smluvních státech, například v Chorvatsku nebo Norsku, pojišťovny hradí, ale pacient většinou doplácí spoluúčast. Její výše záleží na systému každé země.Vydat několik stokorun a mít vše bezplatně na místě se rozhodně vyplatí.

Dohody se totiž vztahují jen na něco a například převoz do ČR se může vyšplhat až na statisíce a právě na něj se například smlouvy nevztahují. Stejně tak například na doplatky na léky nebo na ošetření v soukromých zdravotnických zařízení.

Výdaje za základní cestovní pojištění na turistickou cestu na deset dní do evropské země a na tři týdny do země mimo Evropu a USA. (cena za osobu)
pojišťovna10 dnů v Evropě3 týdny mimo Evropu a USAlimit plnění*
Pojišťovna VZP17010711,25 mil
Česká pojišťovna2005881 mil.
Uniqa1707141 mil.
Generali2008401,7 mil.
Allianz460**1800**není limit
Evropská cestovní pojišťovna3902290***2,4 mil.
ČSOB pojišťovna1707144,5 mil.
Pojišťovna Komerční banky1405881 mil.
*vztahuje se na cesty po Evropě, u zemí světa může být limit vyšší
** pojištění lze uzavřít pouze jako balíček, v ceně je úrazové pojištění a pojištění zavazadel
***limit plnění je v tomto případě až 5,4 mil. Kč
Zdroj: informace pojišťoven + výpočet Novinek

"Rizikové" jsou i rekreační sporty

Běžné pojištění léčebných výloh se nevztahuje na adrenalinové sporty, mezi ně počítají pojišťovny například paragliding či rafting na divokých řekách. Je možné se na tyto aktivity připojistit, některé společnosti ale neriskují a podobné sporty vůbec nepojišťují.

Některé pojišťovny dokonce odměřují výši hor při vysokohorské turistice. Například v Pojišťovně VZP pokud si turista zvrtne kotník ve výšce do 2000 metrů nad mořem, pojišťovna úhradu platí, pokud je to ale ve výšce nad 2000 metrů, má smůlu. Pro proplacení je potřeba připojištění. Otázkou ale je, jak se pojišťovně může podařit výšku hor v dané nadmořské výšce prokázat.

Do základního pojištění nespadají ani úrazy při vodním lyžování nebo potápění a dýchacím přístrojem, což jsou aktivity, které lidé na dovolené často provádějí.

Na co se běžné pojištění většinou nevztahuje:

porod či umělé oplodnění,

sebevraždu či pokus o ni,

homeopatické ošetření či akupunktura,

transplantaci,

vyšetření na HIV,

psychické poruchy,

škodu způsobenou jednáním, kdy klient vznik škody měl očekávat

Lidé se mohou pojistit například i proti tomu, že jejich zájezd propadne, například když těsně před ním onemocní nebo se vážně zraní. Pojišťovny navíc v zahraničí využívají asistenční službu, která zajistí přidružené služby, třeba umožní členům rodiny být v nemocnici s nemocným či zraněným příbuzným. Zajistí například ale i telefonování na účet volaného a zprostředkují i jiné služby. Pro mnoho pojišťoven v ČR zajišťuje tyto služby firma Axa Assistance.

Reklama

Výběr článků

Načítám