Hlavní obsah

Cestovní kancelář TUI Group se díky silné poptávce vrátila k zisku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší pořadatel zájezdů v Evropě, společnost TUI Group, se v prvním čtvrtletí svého finančního roku díky vysoké poptávce po cestování vrátil k zisku. Podnik v úterý oznámil, že na provozní úrovni vydělal šest milionů eur (více než 151 milionů Kč), zatímco o rok dříve měl ztrátu 153 milionů eur (zhruba 3,9 miliardy Kč). Výsledky výrazně překonaly odhady trhu a management doporučil akcionářům, aby schválili návrh stáhnout akcie firmy z londýnské burzy. Hlavním trhem by měl zůstat Frankfurt nad Mohanem.

Foto: Profimedia.cz

Logo cestovní kanceláře TUI

Článek

Analytici podle společnosti LSEG čekali, že TUI zůstane ve ztrátě, kterou odhadovali na 102 milionů eur. Tržby se v uplynulém čtvrtletí zvýšily o 14,7 procenta na 4,3 miliardy eur. Firma zároveň zachovala výhled růstu provozního zisku za celý finanční rok na 25 procentech.

Ke zvýšení zisku v prvním finančním kvartálu firmě pomohly vyšší ceny a rezervace. Firma v tomto období obsloužila 3,5 milionu klientů. První polovina fiskálního roku je obvykle slabá a většina ročního zisku pochází z hlavní letní sezony od dubna do září.

„Navzdory náročnému tržnímu prostředí je zájem o cestování stále vysoký,“ uvedl generální ředitel TUI Sebastian Ebel. Počet zákazníků by podle odhadu finančního ředitele Mathiase Kiepa měl v letošním roce dosáhnout 20 milionů, což by znamenalo úroveň před pandemií nemoci covid-19. Loni firma obsloužila 19 milionů klientů a Kiep očekává, že i výsledky za druhé finanční čtvrtletí budou lepší než před rokem.

Pro přijetí návrhu na stažení akcií TUI z londýnské burzy musí na valné hromadě hlasovat tři čtvrtiny akcionářů. Firma by tak zůstala pouze na frankfurtské burze, což by podle vedení podniku lépe odráželo jeho vlastnickou a obchodní strukturu. Akcie společnosti se obchodují v Londýně i ve Frankfurtu od roku 2007, kdy se TUI spojila s britskou společností First Choice Holidays.

Akcie TUI v úterý na burze ve Frankfurtu krátce po zahájení obchodování vykazovaly růst o více než sedm procent. Později ale růst zmírnil na méně než čtyři procenta.

Ryanair hlásí nižší zisky, některé cestovní agentury přestaly přeprodávat jeho lety

Ekonomika

Reklama

Související témata:
TUI Group

Výběr článků

Načítám