Hlavní obsah

Čeští těžaři chystají miliardovou expanzi do Ruska

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, toh

Společnost Moravské naftové doly (MND) zvažují expanzi do další části Ruska. V úterý má podepsat se zástupci vlády Sverdlovské oblasti memorandum o spolupráci na investici v řádu několika miliard dolarů.

Článek

Informaci přinesl mluvčí MND Dan Plovajko. "Zítra se podepisuje memorandum se zástupci Sverdlovské oblasti s našimi ruskými partnery," řekl Novinkám Plovajko.

Podrobnější informace však chce firma zveřejnit až po podpisu dokumentu. V Rusku už MND působí, v říjnu minulého roku uzavřely smlouvu na těžbu ropy a zemního plynu v Uljanovské oblasti.

Moravskénaftové doly chtějí zvýšit těžbu ropy a plynu zejména v zahraničí. Firma proto již v říjnu získala licence v ruských ropných společnostech - Nikolajevkaněfť a VostokInvestNěfť. V nich má MND 76procentní podíl.

Rusko je po Ukrajině další zemí v regionu, kde bude skupina v následujících letech hledat ropu a zemní plyn. "Ruská federace je trhem, kde vidíme velký potenciál pro zahraniční expanzi skupiny MND. Náš tým expertů v moskevské pobočce v současné době analyzuje ještě několik dalších investičních projektů," řekl ČTK již dříve generální ředitel MND František Komárek.

Profil Moravských naftových dolů:
Firma patří do skupiny KKCG miliardáře Karla Komárka. V roce 2006 měly MND konsolidovaný zisk před zdaněním 2,45 miliardy korun. Firma je největší těžařskou společností ropy a zemního plynu v ČR. Provozuje přes dvě desítky těžebních ložisek.
V současnosti těží v Pákistánu a průzkumy provádí v Pákistánu, Rusku, Ukrajině, Německu či Rumunsku. Denní těžba je kolem 5000 barelů ropy a 250 tisíc metrů krychlových zemního plynu.

Sverdlovská oblast

Leží z většiny na asijské části Uralu. Je to nejlidnatější oblast asijského Ruska s hlavním městem Jekatěrinburg. Území je bohaté na přírodní zdroje - železo, měď, zlato, platina, azbest, drahokamy či uhlí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám