Hlavní obsah

Českým aeroliniím zbyla poslední pravidelná linka do Paříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V letovém řádu Českých aerolinií (ČSA) zbyla poslední pravidelná linka. Dopravce bude v následujících týdnech létat čtyřikrát týdně do Paříže, další pravidelnou linku od ČSA do Egypta převezme mateřská letecká společnost Smartwings. Upozornil na to server Zdopravy.cz. Společnost se v minulém týdnu zbavila svého posledního letadla, nyní má ve flotile pouze jedno pronajaté letadlo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Seznam destinací, kam ČSA létají, se zmenšoval dlouhodobě. Dosud dopravce pravidelně létal do Paříže a Hurgady. Od pondělí ovšem v letovém řádu aerolinek zbyla už jen francouzská metropole.

Linku do Hurgady bude podle webových stránek dopravce dál vypravovat mateřská společnost Smartwings. Na lince bude používat letoun Airbus A320 provozovaný ČSA, ale pronajatý právě Smartwings.

Další budoucnost ČSA je přitom nejistá, kromě seznamu linek se totiž tenčí i letový park dopravce.

Aerolinky nyní disponují jediným letadlem Airbus A320, který mají v pronájmu. Poslední letoun Airbus A319, který ČSA vlastnily, před týdnem odletěl do Velké Británie, kde by měl být rozebrán a sešrotován.

„V nejbližší době ČSA plánují rozšířit flotilu o další tři airbusy - jeden Airbus A320 ČSA plánují do flotily zařadit ještě do konce letošního roku a další dva stroje na jaře 2023. Od roku 2024 ČSA počítají se zařazením čtyř nových letadel Airbus A220 -300,“ řekla mluvčí společnosti Vladimíra Dufková.

Reorganizace ČSA skončila

Ekonomika

ČSA se ocitly od loňského března kvůli vysokým dluhům v úpadku, následně soud povolil jejich reorganizaci. Ta skončila letos v létě.

Insolvenční soud tehdy vzal na vědomí splnění podstatných částí reorganizačního plánu podniku.

Šlo především o uhrazení největší části dluhů za více než 58 milionů korun, emisi nových akcií a převzetí novými akcionáři, změny základního kapitálu nebo načerpání vypořádacího a provozního úvěru od nového investora.

Tím se stala v lednu založená Prague City Air majitelů Smartwings Group Jiřího Šimáně a Romana Vika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám