Hlavní obsah

Český reaktor vyrábí plyn z odpadů. Produkce je bez emisí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubá
Aktualizováno

Nový typ reaktoru vyrábějící bez emisí plyn ze široké škály odpadů, od komunálního až po nebezpečný, představila ve středu v Dubé společnost Millenium Technologies. Ta patří do skupiny JRD Group, která je developerem či provozovatelem solárního a větrného parku.

Reaktor na výrobu plynu z odpadků.Video: Ginter, Novinky

 
Článek

Reaktor může být zdrojem energie pro obce a firmy mající velké zdroje odpadu, který by tak mohl být využit namísto toho, aby končil na skládce.

Po třech prototypech se podle firmy jedná o typ plně využitelný ke komerčnímu provozu. Má základní vnitřní objem 1 200 litrů. Zpracuje 500 kg odpadu za hodinu.

Náklady na pořízení reaktoru a návazné technologie se pohybují mezi 80 až 250 miliony korun. Návratnost investice se podle Millenium Technologies pohybuje od tří do pěti let.

Odborníci: Kvůli cenám plynu se řada lidí vrátí k uhlí. V regionech se zhorší vzduch

Stalo se

Reaktory na plazmové zplyňování ve vědecko-technickém parku Dubá vyvíjejí a testují již dvanáct let. „Zájem o reaktor projevila již například teplárna v České Lípě,“ uvedl zakladatel Millenium Technologies Grischa Kahlen.

Reaktor zplynuje i těžko zpracovatelné díly z autovraků, nerecyklovatelné plasty, sklolaminát i čistírenské kaly a nebezpečný nemocniční odpad. To vše je uvnitř reaktoru vystaveno teplotě 1 100 až 1 400 °C a přímému kontaktu s výronem plazmatu o teplotě 3 000 až 5 000 °C.

Plyn podobný svítiplynu

Tím dochází k rozkladu organických sloučenin a vzniká tak syntézní plyn a sklovitá struska.

Výstupní plyn je podobný svítiplynu, který byl dříve užíván místo zemního plynu. Strusku lze využít ve stavebnictví a do silnic. Proces je bez emisí, uvádí výrobce.

Zdrojem vysoké teploty potřebné pro zplyňování je zařízení nazvané plazmatron, v němž je výron plazmatu vytvořen průchodem pracovního plynu elektrickým obloukem bez přístupu vzduchu. Uvnitř plazmatronu je teplota až deset tisíc stupňů Celsia. V podstatě přes elektrický zkrat se žene například metan a vznikající vysoká teplota pak odpadky přemění na výstupní plyn.

Nové domy musejí být od roku 2030 bez emisí, shodly se státy EU

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám