Hlavní obsah

Český průmysl v říjnu zrychlil růst na 10,5 procenta

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průmyslová výroba v Česku v říjnu zrychlila meziroční růst na 10,5 procenta po zářijovém zvýšení o 4,9 procenta. K růstu přispěla zejména výroba automobilů a elektřiny, informoval ve čtvrtek Český statistický úřad.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Letošní říjen měl proti tomu loňskému o dva pracovní dny více. Meziročně po očištění o vliv počtu pracovních dnů výroba v průmyslu stoupla o 5,3 procenta, i to je podle analytiků velmi dobrý výsledek.

„Prim hraje i nadále zpracovatelský průmysl s výrobou automobilů. Produkce motorových vozidel v říjnu vzrostla o 10,8 procenta a nejvíce přispěla k růstu celého průmyslu. Ještě více, z pohledu meziročního růstu, se dařilo energetice s růstem o 15,4 procenta. A dařilo se, pokud to lze takto říci, i těžebnímu průmyslu, kde produkce po předchozích měsících poklesu vzrostla o 3,5 procenta,” řekl Novinkám analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Hodnota nových zakázek v říjnu meziročně vzrostla o 10,3 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 9,1 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 12,7 procenta, uvedli statistici.

Analytici se shodují na tom, že růst by mohl být ještě svižnější, kdyby se kvůli mimořádně nízké nezaměstnanosti firmy nepotýkaly s nedostatkem pracovní síly.

„Firmám sice chybí stále více zaměstnanců a jejich nedostatek je dnes už hlavní překážkou pro rychlejší expanzi vlastně nejenom tohoto odvětví, nicméně růst mezd zatím neakceleruje. Zpomalení, které naznačila už data za třetí kvartál, je vidět i na říjnových číslech statistického úřadu, podle kterých se meziroční mzda v říjnu zvýšila o 7,1 procenta,” upozornil ekonom ČSOB Petr Dufek.

Související témata:

Výběr článků

Načítám