Hlavní obsah

Česku hrozí soud kvůli nedostatečné ochraně spotřebitelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česku hrozí soud kvůli nedostatečné ochraně spotřebitelů. Týká se to především objednávání z katalogu, kdy mohou být čeští klienti v rozporu s evropskou legislativou vázáni nepřiměřenou podmínkou, pokud se proti ní sami neohradí. Novináře o tom informovala Evropská komise. Stejná hrozba "visí" i nad Slovenskem.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský řekl, že MPO zatím nemá oficiální vyjádření od EK. "Pokud nebude jiná možnost, tak jsme připraveni odpovídající legislativu změnit, aby byla v souladu s tou evropskou," uvedl.

Zároveň ale upozornil, že výtky EK se netýkaly objednávání z katalogu, ale délky lhůty, během které lze reklamovat služby. "My máme osmnáct měsíců, v EU je to 24 měsíců," podotkl.

Češi a Slováci podle komise nepřevedli do národní legislativy všechna ustanovení evropské směrnice, která upravuje práva spotřebitelů. Jejím základem je přitom ustanovení, že pokud se během prvních dvou let od dodání na zakoupeném zboží objeví vada, nese odpovědnost prodávající a spotřebitel má nárok na opravu nebo výměnu zboží.

Za určitých podmínek může spotřebitel místo toho získat přiměřenou slevu z kupní ceny nebo může odstoupit od smlouvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám