Hlavní obsah

Česku hrozí kvůli OD Kotva další arbitráž

PRAHA

Americká investiční společnost Brookdale Global Opportunity (BGO) hrozí ČR další arbitráží. Vadí jí, že v únoru zablokovalo státní zastupitelství její podíl v obchodním domě Kotva v centru Prahy. Tvrdí, že tím úřady porušily česko-americkou smlouvu o ochraně investic. Kotva má od začátku března nového majitele. Za 1,5 miliardy korun ji koupila irská investiční společnost Markland.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 2.9.2018 Mistrovství ČR v atletice mužů a žen do 22 let. Městský stadion Ostrava - Vítkovice.

Článek

České úřady ale za zablokováním majetku stojí. Podíl BGO ve firmě spravovala společnost Weiss Asset Management (WAM), která se pomocí žalob snažila zkomplikovat jednání Kotvy o vstupu strategických partnerů. Dva s Weissových spolupracovníků už jsou obviněni z vydírání Kotvy.

Weiss ale odmítá, že by vedení Kotvy vydíral, jemu samému zatím obvinění doručeno nebylo. "Je zjevné, že kroky, které jsou v současné době vůči mé osobě v ČR činěny, jsou zřejmým porušením česko-americké Úmluvy o vzájemné podpoře a ochraně investic," řekl v úterý Weiss s tím, že zvažuje právní kroky vůči ČR. Podle něj Kotva vytvořila tak rozsáhlou síť dceřiných firem, že tím umožnila změnu majitele.

Kromě Kotvy měl Weiss podíl i v investičním fondu Trend, ten dříve Kotvu vlastnil, podíl pak ale přešel na kyperskou společnost Forminster.

Irové dali za Kotvu 50 miliónů eur

Novým vlastníkem Kotvy je nyní irská investiční společnost Markland. Zaplatila za ni 50 miliónů eur, tedy asi 1,5 miliardy korun.

Markland prostřednictvím své české pobočky CRQ Czech koupil společnost SPV KN, která obchodní dům vlastnila. SPV KN patří do skupiny dceřiných firem akciové společnosti Kotva.

"Kotva si i přes svůj současný stav zachovala na maloobchodním trhu silnou pozici a představuje typ obchodního domu, která má podle našeho názoru na českém trhu své důležité místo. Naším záměrem je zaměřit se na budoucí rozvoj Kotvy a nezabývat se spory z její minulosti," řekl  výkonný ředitel Marklandu Aidan Scully.

Zástupci Marklandu si ale před koupí stěžovali, že vlastnická struktura Kotvy je velmi neprůhledná a není jasné, kdo přesně podíl vlastní. Nárok si na něj dělala například i společnost Flow East, která je spjata s původními vlastníky fondu Trend.  

Jeden z největších tunelů

Majoritním akcionářem akciové společnosti Kotva je se zhruba 55procentním podílem kyperská společnost Forminster Enterprises Limited, na kterou akcie převedl investiční fond Trend. Převod akcií včetně cenných papírů Kotvy z investičního fondu Trend je přitom považován za jeden z největších případů tunelování v české historii.

V polovině 90. let byl majetek převeden na Forminster Enterprises a původní akcionáři Trendu tak přišli údajně o víc než miliardu korun. BGO v Trendu podle Weisse získal zhruba 40procentní podíl.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie vyšetřuje podvod s akciemi Kotvy

Vyšetřování některých obviněných manažerů vytunelovaného investičního fondu Trend jen tak neskončí. Někteří z nich totiž čelí dalším obviněním. Jako v případě...

Výběr článků

Načítám