Hlavní obsah

Českou Bawag Bank CZ koupí německá LBBW za čtyři miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým majitelem českého finančního ústavu Bawag Bank CZ se stane německá regionální banka Landesbank Baden-Württemberg (LBBW). Napsal to rakouský list Der Standard. Podle něj Němci za menší českou banku zaplatí asi 160 milionů eur, v přepočtu zhruba čtyři miliardy Kč. LBBW podle listu plán oficiálně oznámí v pondělí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Zástupci LBBW se k informacím rakouského listu odmítli vyjádřit a bližší informace nechtěla poskytnout ani Bawag. Majitelem rakouské banky Bawag je společnost soukromého kapitálu Cerberus Capital Management.

LBBW má v Praze reprezentační kancelář a asistuje zahraničním firmám při jejich podnikání v Česku. Převzetím Bawag Bank by potvrdila strategii expanze dále na východ, protože letos už pohltila lipskou banku Landesbank Sachsen, kterou zachránila před krachem a následně přejmenovala na Sachsen Bank.

Majitelem rakouské banky Bawag bývala odborová organizace ÖGB, která ale banku v roce 2006 prodala fondu Cerberus. Bawag se stala obětí podvodu, jehož se dopustili někteří členové vrcholového vedení. Ti provedli několik pochybných investic v Karibiku a ztráty se pak snažili zatajit.

Cerberus nyní rakouskou banku sanuje a už začal s odprodejem některých součástí. Nového majitele už našla i slovenská Istrobanka, kterou od Bawag za zhruba 350 milionů eur koupila belgická finanční skupina KBC. Ta působí i v České republice, kde vlastní banku ČSOB.

LBBW patří mezi nejsilnější z celkem sedmi samostatných německých zemských bank; je největší podle bilanční sumy, na špičce je ale i podle zisku. Celkově je pátou největší bankou v Německu.

Bilanční suma Bawag Bank CZ dosahuje zhruba 1,1 miliardy eur, banka má asi 300 zaměstnanců a téměř 20 poboček. Banka vznikla v březnu 2005 spojením bývalé Interbanky a Dresdner Bank, na českém trhu však působí již od roku 1991.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám