Hlavní obsah

Česko ztratilo pozici ekonomického premianta regionu

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco loni rostla česká ekonomika nejrychleji ze zemí střední a východní Evropy, letos s růstem okolo 2,5 procenta zůstane až za Polskem, Slovenskem nebo Rumunskem. Právě Rumunsko je s očekávaným růstem přes pět procent novým premiantem regionu. Vyplývá to ze studie Raiffeisen Bank International (RBI), kterou banka tento týden zveřejnila.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Slovenská ekonomika letos podle prognózy RBI poroste o 3,5 procenta, polská o 3,3 procenta. U Rumunska banka odhaduje pro letošek růst hrubého domácího produktu dokonce o 5,2 procenta.

„Novým premiantem regionu je Rumunsko,” řekla Novinkám Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank. K růstu ekonomiky Rumunska přispěla uvolněná rozpočtová politika vlády a zvýšení platů ve veřejném sektoru, které podpořilo domácí spotřebu.

V případě Česka meziročně výrazně poklesl objem investic. „Investiční aktivita v ČR je bohužel silně ovlivněna čerpáním EU fondů,” uvedla ekonomka.

Srovnání hospodářského růstu a výhled pro vybrané země střední a východní Evropy
2015odhad 2016výhled 2017
Polsko3,63,33,7
Maďarsko2,92,32,7
Česko4,62,52,7
Slovensko3,63,53,3
Slovinsko2,32,02,1
Chorvatsko1,62,32,5
Bulharsko3,03,03,0
Rumunsko3,85,23,6
Srbsko0,72,53,0
Zdroj: RBI/Raiffeisen Research

Odhad letošního růstu české ekonomiky nicméně banka mírně zvýšila na 2,5 procenta z předchozích 2,3 procenta. Důvodem byla vyšší výkonost české ekonomiky v první polovině roku, kdy růst netáhla jen spotřeba domácností, ale i zahraniční poptávka. Podobný růst očekává i příštím roce.

„Ačkoliv zahraniční poptávka roste, český průmysl začíná narážet na nedostatek pracovníků dělnických profesí. Právě limity místního trhu práce a nejistota spojená s ukončením intervencí České národní banky proti české koruně jsou důvodem, proč nečekáme rychlejší růst české ekonomiky v roce 2017,” dodala Horská.

Ekonomika eurozóny je lepší, než její pověst

Ve své analýze banka také uvedla, že dopady brexitu na ekonomiku eurozóny zatím nejsou tak negativní, jak mnozí očekávali.

„Paradoxně je nálada v Evropě horší, než ve skutečnosti napovídají údaje o jejím růstu,” řekl hlavní ekonom Raiffeisen Bank International AG (RBI) Peter Brezinschek.

„I když se neustále objevují zprávy o obavách o evropskou ekonomiku, průběžné roční hodnoty jsou vcelku přijatelné. Dopady brexitu, který se zdá být oficiálně posunut ještě více do budoucnosti, byly mimo Velkou Británii zatím zvládnutelné,” prohlásil.

Pro rok 2016 očekává banka růst HDP v eurozóně o 1,6 procenta, což je podpořeno především domácími faktory. Loni přitom ekonomika eurozóny rostla o dvě procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám