Hlavní obsah

Česko stále patří do dvacítky investorsky nejzajímavějších zemí Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika se i nadále drží v první dvacítce investorsky nejzajímavějších evropských zemí. Nejvíce se v loňském roce dařilo přilákat investory Velké Británii, Německu a Francii. Vyplývá to z průzkumu European Attractiveness Survey, který zveřejnila společnost Ernst & Young.

Článek

Zatímco v roce 2010 Česku na žebříčku nejatraktivnějších evropských zemí připadlo 14. místo v počtu investičních projektů a 11. místo z pohledu počtu vytvořených pracovních míst, tak loni podle průzkumu Ernst & Young kleslo na 16. pozici u počtu investičních projektů a na 12. místo v případě pracovních míst.

„Investiční atraktivita ČR sice rok od roku mírně klesá, nejedná se však o tak zásadní propad, jako u některých jiných zemí střední a východní Evropy,“ komentovala výsledky Magdalena Souček z české pobočky Ernst & Young. Podle ní investory odrazuje především závislost tohoto regionu na exportu do západní Evropy a v některých zemích také slabý bankovní sektor.

Česko se ale umístilo poměrně dobře v žebříčku nejatraktivnějších zemí pro investory v následujících třech letech. Pořadí vede Německo, druhé místo patří Polsku, za kterým následuje Velká Británie, Rusko, Francie, Česká republika a Rumunsko.

Agentura CzechInvest loni meziročně zdvojnásobila objem zprostředkovaných investic na 33,5 miliardy korun. Počet investičních projektů vzrostl o 24 na rekordních 233.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám