Hlavní obsah

Česko se ocitlo na prahu recese

Tuzemská ekonomika ve 3. čtvrtletí letošního roku vzrostla meziročně o 1,6 procenta. Proti předchozímu čtvrtletí se ale hrubý domácí produkt (HDP) naopak snížil o 0,4 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle ekonomů Česko vstupuje do recese.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká národní banka.

Článek

Jaký to bude mít dopad například na zaměstnanost, zatím není zcela jasné. Záleží na tom, zda propad potrvá déle a jak hluboký bude.

„Mezičtvrtletní pokles byl způsoben nižší domácí poptávkou, zejména nižšími výdaji na konečnou spotřebu domácností,“ sdělil v úterý Vladimír Kermiet z ČSÚ. Ekonomice naopak pomáhala zahraniční poptávka.

Roli sehrála i centrální banka

Z oborů se v mezičtvrtletním porovnání nedařilo především obchodu, dopravě, ubytování a pohostinství. Kleslo také stavebnictví, zatímco průmysl mírně vzrostl. „Data potvrzují předpoklady o nevyhnutelnosti ekonomické recese v Česku.

Pozorované ochlazení domácí poptávky evidentně vyplývá z poklesu reálných příjmů, které jsou požírány inflací a zamrzající ekonomickou náladou. Zde přitom není důvod očekávat významné oživení ani v nejbližších měsících,“ komentoval ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

I podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka lze očekávat mezikvartální pokles rovněž ve 4. čtvrtletí. Do výkonu ekonomiky se podle něj už negativně promítá extrémně vysoká inflace a energetická krize, což je patrné na slabé spotřebě domácností.

Podle ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška k ochlazení přispělo zvyšování úroků ze strany České národní banky, která ovlivňuje spotřební chování domácností. ČNB začala krotit rostoucí inflaci zvyšováním sazeb už před rokem a půl.

Česká ekonomika ve 3. čtvrtletí meziročně stoupla o 1,6 procenta

Ekonomika

„To, že se výkon české ekonomiky snížil dříve než ve většině zemí EU, zřejmě není náhodou,“ míní Sobíšek. „Vzhledem k tomu, že úrokové sazby v Česku již zřejmě dosáhly stropu na rozdíl od eurozóny, dává to nicméně české ekonomice šanci na dřívější oživení v průběhu příštího roku,“ dodal.

Na pokraji recese balancuje i Německo, ačkoliv ve třetím čtvrtletí navzdory očekávání analytiků udrželo mírný růst o 0,3 procenta. Jak výrazná recese v Česku bude, zůstává otázkou, neboť záleží i na množství vnějších vlivů, nejenom na vývoji v Německu, na které je česká ekonomika bytostně navázaná.

„Pozitivní je, že neroste nezaměstnanost a vzhledem k relativně pozitivnímu vývoji cen energií v posledních týdnech a naplnění plynových zásobníků nečekám v Česku výraznější recesi,“ míní partner PwC Petr Kříž.

Analytici se shodují, že za celý rok lze očekávat růst HDP kolem 2,5 procenta, upozorňují ale na nízkou porovnávací základnu roku 2021 s dopady pandemie na ekonomiku. V příštím roce experti očekávají jen slabý růst.

Německá vláda počítá v příštím roce s recesí

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám