Hlavní obsah

Česko opět hledá poradce pro stavbu první dálnice ze soukromých peněz

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo dopravy vypsalo v posledním předvánočním týdnu novou soutěž na poradce pro dostavbu 32 kilometrů na dálnici D4 mezi Příbramí a Pískem. Oznámilo to ve středu v tiskové zprávě. Dálnice má být dostavěna ze soukromých peněz (takzvaný PPP projekt) a poradce pomůže státu vybrat firmu, která D4 postaví a bude provozovat. Předchozí soutěž zrušil antimonopolní úřad.

Foto: Mapy.cz

Článek

Poradce státu pomůže s přípravou další soutěže na takzvaného koncesionáře. Právě ten úsek dálnice ze svých peněz postaví a určitou dobu ji bude provozovat a udržovat. Zahájit stavbu většiny zbývajících úseků D4 plánuje ministerstvo v roce 2019.

„Jednotliví uchazeči nyní mají čas na podání nabídek do 15. února,“ uvedl tiskový mluvčí ministerstva Tomáš Neřold.

Původní soutěž zatrhl ÚOHS

Ministerstvo dopravy muselo zadání soutěže přepracovat, aby vyhovělo výtkám Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), na jejichž základě bylo původní řízení zrušeno. ÚOHS ministerstvu vyčetl požadavek, aby firmy doložily účast na podobném PPP projektu.

Podle úřadu byl takový požadavek diskriminační pro tuzemské firmy, neboť se podobný projekt v Česku dosud neuskutečnil.

Zahájení stavby v polovině roku 2019

O dostavbě chybějících částí dálnice D4 formou PPP projektu rozhodla vláda v lednu. [celá zpráva] Snahou ministerstva je uzavřít výběrové řízení na poradce co nejdříve.

Zahájení kvalifikačního kola výběrového řízení na koncesionáře očekává ministerstvo v létě příštího roku, uzavření koncesionářské smlouvy pak koncem roku 2018.

„Pokud vše půjde podle plánu, může být zahájena stavba většiny zbývajících úseků na D4 v první polovině roku 2019,“ dodal Neřold.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám