Hlavní obsah

Česko letos dostalo z EU o 38 miliard víc, než poslalo

Právo, ČTK, svj

Česká republika v letošním prvním pololetí získala z rozpočtu Evropské unie o 38,7 miliardy korun více, než do něj odvedla. Ve čtvrtek o tom informovalo ministerstvo financí. Loni v pololetí činila takzvaná čistá pozice České republiky 50,1 miliardy korun.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a premiér Andrej Babiš

Článek

Česká republika v pololetí obdržela z unijního rozpočtu 71,5 miliardy korun a odvedla do něj 32,8 miliardy korun. Česko tak zůstalo stejně jako v předchozích letech čistým příjemcem peněz z EU, od roku 2019 se však rozdíl mezi celkovým příjmem z EU a odvodem do ní zmenšuje.

Příjmy ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti činily v pololetí 43,8 miliardy korun, na Společnou zemědělskou politiku pak ČR získala dalších 27,7 miliardy Kč.

EU vyplatila první peníze z fondu obnovy po covidu, mezi příjemci je také Česko

Ekonomika

Od vstupu do EU v květnu 2004 do konce června zaplatila Česká republika do unijního rozpočtu 709,8 miliardy korun a získala z něj 1,64 bilionu Kč. Česko tak dosud získalo z EU o 934,2 miliardy korun více, než do něj odvedlo.

Vedle fondů bude Česko čerpat evropské peníze, konkrétně 180 miliard korun v rámci Národního plánu obnovy, který už schválila Evropská komise. „V rámci předfinancování můžeme ještě letos získat prvních 23,4 miliardy,“ uvedla ve čtvrtek ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Šéfka rozpočtové rady: Nejen vyšší daně. Stát může při látání dluhů sáhnout i na důchody

Ekonomika

Investice mají směřovat primárně na digitální a zelenou transformaci, na podporu podnikání, vědy, výzkumu a inovací, do zdravotnictví a na rozvoj vzdělávání.

Reklama

Výběr článků

Načítám