Hlavní obsah

Česko je osmá nejatraktivnější země pro výrobu na světě

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko je pro výrobce osmou nejpřitažlivější zemí světa. V žebříčku mezinárodní realitní firmy Cushman & Wakefield se umístila za Maďarskem a před Slovenskem. První příčku obhájila Čína.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Česko podle studie patří mezi relativně méně nákladné lokality pro výrobu automobilů. Na snímku výroba ve Škodě Auto.

Článek

Česko si za rok v žebříčku polepšilo o jedno místo. Roste také atraktivita Slovenska a Maďarska díky blízkosti západoevropských ekonomik a zlepšování infrastruktury.

„Díky historickým vazbám na Německo a Rakousko si region, zejména ČR, Slovensko a Polsko, uchovává pozici méně nákladné lokality pro výrobu automobilů, která se soustavně a ve stále větší míře automatizuje,” uvádí studie. Připomíná, že personální náklady zde sice v posledních letech rostou, stále jsou však nižší než v západněji situovaných zemích.

Studie porovnávala 42 zemí světa. Mezi 19 evropskými státy je Česko třetí za Litvou a Maďarskem.

Žebříček nejatraktivnějších výrobních zemí:
PořadíZemě
1.Čína
2.Litva
3.Malajsie
4.Tchaj-wan
5.Kanada
6.USA
7.Maďarsko
8.Česká republika
9.Slovensko
10.Turecko
Zdroj: Cushman & Wakefield

„Roste konkurenceschopnost ve výrobě v oborech vyspělých technologií. To dokládá například nedávno ohlášená spolupráce mezi Fakultou strojní Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) a společností GE Aviation,“ komentoval dobrou pozici Česka Ferdinand Hlobil, vedoucí týmu pronájmu průmyslových nemovitostí ve střední a východní Evropě.

Čína se drží na špici, začíná být ale drahá

Z globálního hlediska jsou personální náklady v zásadních středo- a východoevropských ekonomikách (ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko) více než dvojnásobné oproti Číně a Indii, stále jsou však o 60 procent nižší než v USA, upozornila studie.

Čína potvrdila loňské prvenství díky svým efektivním dodavatelským řetězcům a infrastrukturním sítím, které z nejlidnatější země světa dělají nadále spolehlivou vývozní platformu. Analýza ale upozorňuje, že výrobní odvětví citlivá na výši nákladů se ve stále větší míře přesouvají do levnějších zemí jihovýchodní Asie.

Celkově druhou nejatraktivnější destinací pro výrobní podniky se po Číně stala Litva díky příznivému podnikatelskému prostředí a nejnižším personálním nákladům z celé Evropy – ty jsou zde o 14 % nižší než v Polsku a oproti ČR dokonce o 30 %. Malajsie, která první místo obsadila v loňském roce, se propadla až na třetí místo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám