Hlavní obsah

České uhlí vzali Poláci útokem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Polsku, donedávna uhelné velmoci, panuje nedostatek a to, co je k mání, zdražilo v uhelných skladech o 300 procent – z přibližně tisíce zlotých (5200 Kč) za tunu na tři tisíce zlotých (15 600 Kč).

Foto: David Goldman, ČTK/AP

Vlaky s uhlím (ilustrační foto)

Článek

Portál wp.pl napsal, že Poláci nakupují levné uhlí v síti OKPaliva (pytlované balené uhlí) v blízkosti hranic, například v Petrovicích u Karviné, ale i na dalších místech za mimořádně nízké ceny – 4,7 tisíce korun, tedy 900 zlotých za tunu.

Jakmile se lidé na polské straně hranice dozvěděli o levném českém uhlí, doslova se po něm zaprášilo, sklady jsou vymetené do posledního kousku.

Nyní ho prodávají pouze polští obchodníci, kteří požadují za tunu asi dva tisíce zlotých (10,4 tisíce korun). Mají ho však jen v omezeném množství, protože se bleskově vyprodá.

„Jedná se o hnědé uhlí, které vypadá jako hrách a poskytuje méně kalorií než černé uhlí, ale přesto je mimořádně kvalitní a je vhodné pro topení v domácích kotlích nebo kamnech,“ píše wp.pl.

Poláci stojí ve frontě na uhlí týden i déle

Evropa

Dodává, že čeští prodejci oznámili, že další dodávky tohoto uhlí budou za dva týdny, ale není to jisté, spíše za měsíc, a že o něj mají zájem tisíce Poláků.

Wp.pl upozorňuje, že v Polsku letos doly zásobují uhelné sklady palivem pro domácnosti pouze ze 17 procent ve srovnání s rokem 2021. Některé sklady prodávají od víkendu tunu uhlí za čtyři tisíce zlotých (téměř 21 tisíc korun).

„V energetické krizi, které Polsko čelí, chce vláda během letošní zimy vytěžit z odvalů v okolí dolu asi milion tun uhlí,“ napsal deník Rzeczpospolita. Palivo z odpadu se má míchat s kvalitnějším uhlím, dodává list.

Jaroslaw Kaczyński, šéf vládní strany Právo a spravedlnost, se již vyjádřil, že navzdory protismogovým opatřením „bude nutné v této situaci spalovat vše kromě pneumatik nebo podobných škodlivých věcí, protože lidem v Polsku nesmí být zima“.

Čtyři miliony domácností shánějí, kde se dá

V Polsku topí uhlím více než čtyři miliony domácností.

Nyní se usilovně snaží zajistit si ho na zimu.

Osm milionů tun, které Polsko dováželo z Ruska, chybí.

Po útoku na Ukrajinu země uvalila na tento import embargo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám