Hlavní obsah

České dráhy zakončily první čtvrtletí šestimiliónovým ziskem

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

České dráhy (ČD) vykázaly v letošním prvním čtvrtletí zisk šest miliónů korun, což je v porovnání se stejným obdobím loňského roku výsledek o čtyři milióny lepší. Provozní zisk bez započtení odpisů (EBITBA) dosáhl výše 502 miliónů korun. Uvedl to mluvčí ČD Radek Joklík.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Šéf Českých drah Petr Žaluda

Článek

„Díky snížení režijních a osobních nákladů jsme dokázali vykrýt zvýšené ceny nafty, elektřiny i zdražení poplatků za používání dopravní cesty,“ připomněl generální ředitel ČD Petr Žaluda. Podle něj doplatil železniční přepravce na boom ve výstavbě slunečních elektráren, což způsobilo zdražení distribuce elektřiny.

„Nepokoje na Blízkém východě naopak zvýšily cenu nafty až o 3,50 koruny na litru. Jen nafta a elektřina nás tak vyšly za první kvartál o 41 milionů dráž než loni,“ doplnil Žaluda s tím, že dalších 54 miliónů navíc zaplatily ČD za dopravní cestu a o 98 miliónů víc stály opravy a údržba vozidel. Na zlepšeném výsledku ČD mají podíl zejména tržby z osobní dopravy, které meziročně stouply o 85,5 miliónu korun.

Právě v osobní dopravě však musejí ČD počítat s konkurencí, a to v podobě společnosti RegioJet ze skupiny Student Agency podnikatele Radima Jančury, která chce ještě letos začít s provozem na trase PrahaOstrava. V příštím roce hodlá na stejnou trasu vyjet i společnost Rapid Express podnikatele Leoše Novotného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám