Hlavní obsah

České dráhy loni přepravily 164,4 milionu cestujících, meziročně o pět procent víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České dráhy (ČD) loni přepravily 164,4 milionu cestujících, meziročně o pět procent více. Dráhy o tom v pondělí informovaly v tiskové zprávě. Jde o zhruba 90 procent hodnoty z předcovidového roku 2019, kdy národní dopravce přepravil 182,1 milionu cestujících. Celková čísla ale nelze podle člena představenstva a náměstka pro osobní dopravu ČD Jiřího Ješety srovnávat, protože se změnili dopravci na některých linkách.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

České dráhy, Regioshark

Článek

„Šlo především o trasy, které zákazníci využívají pro cesty na kratší vzdálenosti. To ilustruje loňská průměrná cestovní vzdálenost, která je vyšší než v roce 2019,“ řekl.

Přepravní výkon dosáhl 8,1 milionu takzvaných osobokilometrů, tedy počtu kilometrů, které cestující s vlaky ČD najezdily. Meziročně je to o 4,6 procenta více. Průměrná přepravní vzdálenost je stejná jako v roce 2022, činí 49,1 kilometru.

„Vytížení většiny našich vlaků je už na předcovidové úrovni, a na některých linkách, hlavně těch mezinárodních, už dokonce přepravujeme více cestujících než v roce 2019,“ dodal Ješeta.

Nejrychleji podle generálního ředitele ČD Michala Krapince rostl počet cestujících na mezistátních linkách a tam, kde dráhy nasadily nové vozy nebo se zkrátil cestovní čas.

Zlepšení nastalo i u některých regionálních spojů. „Takovým příkladem úspěšné linky jsou spěšné vlaky mezi Plzní a Karlovými Vary, pro které v příštích letech pořídíme další dvě elektrické jednotky pro zvládnutí rostoucího zájmu cestujících,“ dodal Krapinec.

České dráhy doprodaly pozemky na Smíchovském nádraží za dvě miliardy

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám