Hlavní obsah

Česká republika chce přilákat více turistů ze Slovenska

Novinky, Iveta Kramešová (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Češi si oblíbili Slovensko. Tatry, halušky, snadná domluva a léta společné historie lákají stále více českých turistů. Téměř třetina návštěvníků Slovenska přicestovala vloni právě z České republiky. Slováci se ale do Česka zase tak moc nehrnou. V loňském roce tvořili občané Slovenska něco méně než pět procent přijíždějících turistů do ČR.

Foto: Josef Zajíc

Dřevěná sakrální architektura ve střední Evropě.

Článek

Odborníci na cestovní ruch se shodují, že trh cestovního ruchu se Slovenskem česká strana značně podcenila. A to chce nyní napravit. V Bratislavě proto Česká centrála cestovního ruchu (ČCCR) minulý týden otevřela své zahraniční zastoupení, které chce Slovákům představit krásy České republiky. "Je trochu ostudou, že zastoupení v Bratislavě otevíráme až nyní. Naším strategickým záměrem je přilákat mnohem více turistů ze Slovenska," uvedl pro Právo ředitel ČCCR David Gladiš.

Problém je totiž v tom, že ČR je pro Slováky pouze tranzitní zemí. Slováky zatím více láká moře a země na západ od Česka. "Příjezdová turistika ze Slovenska je pod svým potenciálem. To chceme napravit. Potenciál je velký. Jsme si blízcí, nemáme žádné jazykové bariéry. Průzkumy opakovaně ukazují, že nejvítanější zahraniční turisté jsou právě Slováci," sdělil Gladiš. Naděje se vkládají rovněž do vstupu obou zemí do Evropské unie. "Věřím, že vstup do Unie přinese i pomoc strukturálních fondů i potřebné investice na budování infrastruktury," upozornil při slavnostním otevření české centrály v Bratislavě Ivo Hartmann, 1. náměstek ministra pro místní rozvoj.

"Vstup střední Evropy do EU je z hlediska cestovního ruchu velmi významný. Už dnes sektor cestovního ruchu v České republice představuje pět procent hrubého domácího produktu a 10 procent zaměstnanosti," doplnil Hartmann. Slováky mohou zlákat památky regionů Ze Slovenska jezdí do České republiky každoročně přes 200 tisíc turistů. Slovensko je tak pátou zemí, ze které do Česka cestuje nejvíce návštěvníků. Předběhlo ho Německo, Polsko, Británie a Itálie. Je to snad tím, že Česko už nemá Slovákům co nabídnout? Přilákat Slováky na tradiční české památky, za nimiž jezdí turisté z ostatních zemí, je téměř nemožné.

Vždyť se Slováky nás pojí léta společné historie a mnozí již v minulosti v Česku žili, pracovali, či studovali. "Hlavní turistická centra už mají Slováci okoukaná. Je třeba nabídnout jim něco, co za doby společného státu neviděli. Musíme se zaměřit především na regionální památky," sdělil Právu Petr Dimun, mluvčí ministerstva pro místní rozvoj. Slovensko je v pořadí osmnáctou zemí, ve které je Česko propagováno prostřednictvím ČCCR.

Její kancelář informuje zahraniční veřejnost a odborníky z cestovního ruchu o možnosti cestování v ČR. Letos byla otevřena zastoupení ve Finsku, Maďarsku, Švýcarsku a Uzbekistánu. Do konce roku 2003 by měla být zřízena kancelář také v Lisabonu, Dublinu a Tel Avivu, Varšavě a čínské Šanghaji.

Reklama

Výběr článků

Načítám