Hlavní obsah

Česká měna oslabila. Přiblížila s k 27 korunám za euro

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Koruna ve čtvrtek dopoledne opět oslabila a přiblížila se k hranici 27 korun za euro, u které ji do dubna uměle udržovala intervencemi ČNB. V jednu chvíli se obchodovala za 26,97 koruny za euro. Po desáté hodině se pohybovala kolem hodnoty 26,91.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu koruny k euru

Článek

Domácí měna tak byla ve čtvrtek zatím nejslabší od ukončení intervencí ČNB, k němuž došlo 6. dubna. „Oslabování koruny je důsledkem několika faktorů. V prvé řadě sílí euro na globálním trhu. Vůči dolaru je společná evropská měna nejsilnější od konce března,” uvedl hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

„Dále koruna doplácí na nejistotu před víkendovými francouzskými prezidentskými volbami. Citlivost koruny na politickou a geopolitickou nejistotu zvyšuje velká spekulativní pozice,” dodal ekonom.

ČNB ukončila intervence ve čtvrtek 6. dubna. Od listopadu 2013 nakoupila eura za víc než dva bilióny korun, které pro tento účel emitovala. [celá zpráva]

V rámci kurzového závazku ČNB nedovolila měně posílit pod 27 korun za euro. Banka k tomuto kroku přistoupila z obav z deflace a kvůli snaze pomoci českému exportu.

Hlavním důvodem skončení intervencí bylo splnění dvouprocentního inflačního cíle. V březnu meziroční inflace vyšplhala dokonce na 2,6 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám