Hlavní obsah

Česká firma dodává kontejnery pro běžence do Německa. Nestíhá vyrábět

Novinky, Tomáš Volf

Výrobce kontejnerů na Jesenicku nestíhá kvůli migrační krizi pokrývat poptávku. Rád by rozšířil výrobu, ale naráží na nedostatek kvalifikovaných montérů, elektrikářů či instalatérů v regionu. Zaměstnal by i migranty.

Foto: Touax

Pohled na dokončené domky z kontejnerů

Článek

„V současné době dodáváme kontejnery pro běžence do Německa, pracujeme na poptávkách ze Švédska. Registrujeme také zájem z Rakouska a Maďarska, ale pro tuto poptávku zatím narážíme na nedostatečné výrobní kapacity,“ řekl Novinkám Jan Petr, ředitel pro marketing a export společnosti Touax, která vyrábí kontejnerové moduly v Supíkovicích na Jesenicku.

Z Česka zatím firma žádnou zakázku nemá, i když zaznamenala informace, že by se ubytovny z kontejnerů mohly stavět i zde. Pro domácí trh dodala třeba moduly, ze které v Lesnici na Šumpersku postavili školku a jídelnu.

Z jejich modulů nyní sestavují v Hamburku dvoupodlažní domky pro uprchlíky. Je možné sestavit až pětipatrové objekty. Byty mají kuchyňku, sociální zařízení. V domech sestavených z modulů je i třeba prádelna nebo kancelář správce.

Foto: Touax

Letecký pohled na továrnu

„Ve výrobě nyní pracuje 250 lidí. Jedeme zhruba na devadesát procent kapacity závodu. Od června jsme přijali čtyřicet lidí, potřebujeme dalších třicet. Ani ve spolupráci s úřadem práce ale nemůžeme dost zručných lidí sehnat, proto se díváme i v širším horizontu třeba Polska,“ dodal Petr.

Modulová velmoc

Svářečů je v regionu dost, firma ale těžko shání volné elektrikáře, podlaháře či instalatéry.

Česko je podle Petra „modulová velmoc“. „V zemi se vyrobí 25 tisíc kontejnerů ročně, 90 procent se vyváží do Německa,“ říká.

Foto: CSV

Ubytovna pro přistěhovalce u Berlína postavená z kontejnerů české výroby

Dalším z velkých výrobců kontejnerů je například firma Česko-slezská výrobní (ČSV) z nedalekých Zlatých Hor. Vyrábí je pro svého rakouského partnera. Z jejich modulů jsou například postavené ubytovny pro uprchlíky u Berlína. V minulých letech dodávala speciální kontejnery například pro mistrovství Evropy ve fotbale v Polsku a na Ukrajině nebo na olympiádu v Soči.

Zaměstnal by i migranty

Na otázku, zda si dovede představit, že by firma zaměstnala ve výrobě i třeba některé z migrantů, Jan Petr říká, že ano.

„V tuto chvíli je to velmi vysoká spekulace. Záleží na té demografické skladbě, kolik z nich jsou skutečně uprchlíci a kolik ekonomičtí migranti. Co jsem zaznamenal, tak třeba ze Sýrie utíkají doktoři, inženýři, kteří mají peníze, aby se odtamtud dostali. Takže nevím, zda by chtěli dělat dělníky,“ uzavírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám