Hlavní obsah

Česká ekonomika si vydřela o něco málo lepší výsledek

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hospodářství Česka prochází mírným zlepšením. Podle předběžných odhadů Českého statistického úřadu (ČSÚ) hrubý domácí produkt klesl meziročně o 4,1 procenta. Naopak ve srovnání s druhým čtvrtletím vzrostl o 0,8 procenta. Zlepšení je tak jen velice pozvolné.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Článek

České hospodářství se již ve druhém čtvrtletí technicky dostalo z recese. Hrubý domácí produkt totiž ve srovnání s prvním čtvrtletím vzrostl o 0,3 procenta. Naopak proti loňsku zaznamenala ekonomika výrazný propad 4,7 procenta.

„Recese je za námi, jsme ve fázi stabilizace, na skutečné oživení si počkáme,“ komentoval analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. 

Za celý letošní rok skončí česká ekonomika v hlubokém poklesu, a to podle ministerstva financí až pět procent. Již v příštím roce se situace zlepší a tuzemský HDP by měl podle odhadů úřadu vzrůst o několik desetin procenta.

„To, jak se bude vyvíjet dál český HDP, silně ovlivní vývoj v zahraničí, především v eurozóně. Pro srovnání - německý HDP ve druhém čtvrtletí rostl mezikvartálně o 0,4 % a ve třetím o 0,7 %,“ doplnil Brožka. 

Reklama

Výběr článků

Načítám