Hlavní obsah

Česká ekonomika podle OECD poroste rychleji, než se zdálo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zvýšila odhad růstu české ekonomiky na 3,9 procenta z červnového odhadu 3,1 procenta. Růst podle zprávy táhnout investice a vývoz, kritiku ale sklidil stav veřejných financí a také vysoké daně.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Vyšší odhad růstu ekonomiky se týká i následujících let. "OECD očekává pro tento i příští rok růst okolo čtyř procent, což je poněkud nad potenciálním růstem. Znamená to podstatný krok oproti minulé hospodářské výkonnosti a odráží úspěch minulých reforem," píše se ve zprávě.

Jako pozitivní OECD vidí, že českou ekonomiku už netáhne jen spotřeba domácností, ale hlavně investice firem a také vývoz.

Za největší problémy české ekonomiky označuje špatný stav fiskální politiky, rostoucí spotřebu vlády a špatné podnikatelské prostředí. "Vysoký deficit musí být snížen a rozpočtová reforma musí přinést udržitelné škrty ve výdajích," konstatuje zpráva. Stejně tak upozorňuje na nutnou reformu zdravotního a penzijního systému.

Nefunkční trh práce

OECD tvrdí, že v ČR je příliš velké daňové zatížení práce a to vede k tomu, že lidé raději pracují na černo. Zaměstnanci jsou navíc zákonem nadměrně chráněni a zaměstnavatelé tak mají komplikovanou situaci, pokud se chtějí zbavit nevýkonných nebo nadbytečných pracovníků.

"Trh práce není funkční tak jak by měl a to se odráží na rostoucí nezaměstnanosti," píše se ve zprávě.

ČR by se dál měla zaměřit na vylepšování úpadkového práva. Stále je totiž běžné, že i nefungující firma dlouho přežívá bez vyhlášení konkurzu a i poté je její další osud brzděn soudními procesy. Zánik firmy se tak v ČR podobně složitý jako její vznik. Komplikovaná cesta podle OECD omezuje chuť k zakládání malých podniků.

"Nejčastěji kritizovanou stránkou administrativního procesu je zápis do obchodního rejstříku, který zahrnuje rozsáhlé papírování a často trvá několik týdnů," tvrdí zpráva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám