Hlavní obsah

Češi v Polsku stále nakupují. Vejce i sladkosti jdou na dračku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znamená opětovné zavedení daně z přidané hodnoty na základní potraviny v Polsku konec výhodných nákupů pro zákazníky z Česka? Asi ne. Shodují se na tom lidé z pohraničí, kteří v Polsku nakupují pravidelně, i když kvůli rostoucímu kurzu zlotého se dnes nakupování vyplatí méně než ještě před rokem. Je třeba sledovat prodejní akce.

Foto: Aleš Honus

Polská Biedronka před Velikonocemi nabízí na vejce akci 2+1 zdarma.

Článek

Je úterní podvečer a před supermarketem Biedronka v polských Křižanovicích je zaparkováno více českých aut než polských. Přijela také rodina z Opavska. Důvodem je to, že se blíží Velikonoce – je třeba doplnit mimo jiné zásobu vajec pro očekávané koledníky. „Jezdíme raději přes týden, o víkendech tady bývají velké fronty,“ říká Pavel Solař z Opavska, který přijel nakupovat s manželkou.

V plánu je velký nákup na dva týdny dopředu, tedy i příprava na velikonoční pomlázku. Řetězec aktuálně nabízí všechny druhy vajíček v akci „2+1“. Tedy při nákupu tří balení je jedno zdarma. Stejná akce je aktuálně na různé potřeby pro pečení, jako jsou máslo nebo mouka, mimořádně výhodné ceny jsou i u cukrovinek – obchodní řetězce evidentně nabízí zboží, o jaké je před Velikonocemi největší zájem. Například největší balení bonbonů Rafaelo (260 gramů) zde přijde na 120 korun.

Potřeba je věrnostní karta

„Snažíme se vyhýbat vajíčkům z klecového chovu, takže kupujeme hlavně z volného výběhu. Po odečtení slevy tak jedno vajíčko vyšlo asi na čtyři koruny, což ale není takový rozdíl ve srovnání s českými obchody. Koupili jsme šest balení po deseti vejcích. Skoro za stejnou cenu byla i bio vajíčka, ale ta už byla bohužel vykoupená,“ dodala Hana Solařová.

Nakupování má podle ní také jeden háček – na slevu je třeba mít vyřízenou věrnostní kartu. „Není úplně jednoduché si ji vyřídit, musí se to autorizovat přes telefon. Ale na internetu jsou návody v češtině, jak to udělat,“ řekla.

Nákupy v Polsku už kvůli kurzu zlotého nejsou tak výhodné a roli hraje i vyšší inflace v Polsku. Nakupovat se tam vyplatí jen něco. Výrazně levnější než v Česku je stále máslo, brambory nebo cigarety.

Češi už místním cenám do Polska neujedou

Ekonomika

Další zákaznice z Česka, paní Milena z nedalekého Bohumína, řekla, že při výjezdu do Polska dělá s manželem pokaždé nákup asi za dva tisíce. „Víme, že když kupujeme to, co je v akci, je to vždy levnější než v Česku. Jen to musíte trochu sledovat. České obchody prostě polským nemůžou konkurovat, i když kvůli rostoucímu kurzu zlotého to není tak výhodné jako loni v létě. I tak máme spočítáno, že měsíčně ušetříme jen na potravinách minimálně tisícovku, i když je teď horší kurz. A další tisícovku ušetříme za cigarety, které jsou v Polsku levnější až o 40 korun na krabičce,“ řekla.

O něco méně výhodné budou nákupy v Polsku od 1. dubna. Polské ministerstvo financí minulý týden oznámilo, že už neprodlouží dočasně zavedenou nulovou daň z přidané hodnoty. Potraviny tak podraží o pět procent.

Nulová daň byla zavedena jako kompenzační opatření v období pandemie covidu a kvůli razantnímu nárůstu inflace. Opatření bylo několikrát prodlouženo, naposledy loni v prosinci. Inflaci se ale nakonec v Polsku podařilo zkrotit – jestliže loni v únoru se meziroční míra inflace dostala na více než 18 procent, letos v lednu činila už jen 3,9 procenta. Polská vláda tak dospěla k závěru, že opatření, které Češi mohli Polákům jen závidět, není nutné prodlužovat.

Čechům už se nákupy v Polsku tolik nevyplatí. Zruší se tam nulová daň

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám