Hlavní obsah

Češi utratí pětinu příjmů za jídlo. Ušetřit se ale dají až tisíce měsíčně

1:20
1:20

Poslechněte si tento článek

Češi dávají na potraviny až 20 % svých výdajů, ukazují data Českého statistického úřadu. Podle finanční specialistky a autorky projektu Zatraceně dobré rady Jarky Popelky však za jídlo často utrácíme zbytečně - mimo jiné proto, že nákupy neplánujeme dopředu.

Foto: Tatiana Diuvbanova - Shutterstock.com
Článek

„Největší problém je impulzivní nakupování a plýtvání. Často nakupujeme ve slevách, ale bez rozmyslu, což vede k vyhazování potravin a zbytečným nákladům,“ říká Jarka Popelka v podcastu.

Mezi hlavní chyby patří chybějící jídelní plán, bez kterého lidé utrácí více a nakupují nadbytečné potraviny. Tisíce navíc pak může zbytečně znamenat i stravování venku místo oběda z jídla uvařeného doma.

Jak tedy ušetřit? Plánováním jídelníčku, nákupním seznamem a sledováním cen za jednotku místo balení. Další možností je využívání cashback programů či omezení jídel v restauracích. „Pokud si člověk začne nosit obědy do práce, úspora je okamžitá,“ uzavírá Popelka.

S kým jsme si povídali

Jarka Popelka pomáhá nejen lidem na sociálních sítích lépe hospodařit s penězi. Stojí za projektem Zatraceně dobré rady, kde sdílí tipy na úspory a efektivní řízení rodinného rozpočtu.

Foto: prozeny.cz

Hostem Míši Rakové byla finanční specialistka a influencerka Jarka Popelka (vlevo).

Podcast Mluvte o penězích!

Seriál pro ženy o financích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Podcast vychází každé úterý na Proženy.cz a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts.

Výběr článků

Načítám