Hlavní obsah

Češi se po letech opět vracejí k máslu

Právo, Stanislav Ptáčník, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi po čase pozměnili své stravovací návyky. Opět vzali na milost tradiční živočišný tuk, jímž je máslo. Po řadě let poklesů se loni jeho průměrná spotřeba zvýšila na 4,8 kg v přepočtu na osobu a rok, což bylo o 0,6 kg více než v roce 2007.

Článek

Ačkoli loni spotřeba mléčných výrobků v Česku poprvé za posledních deset let poklesla, másla a konzumního mléka se naopak prodalo více. Vliv na to měl také odlišný vývoj cen rostlinných a živočišných tuků.

„Návrat spotřebitelů k máslu, jehož roční spotřeba na osobu loni vzrostla o více než půl kilogramu, ovlivnil výrazný pokles jeho ceny,“ uvedl výkonný ředitel Českomoravského svazu mlékárenského Michal Němec.

Máslo je nyní levné

Růst spotřeby másla podle Němce ovlivnilo rovněž zvýšení cen rostlinných olejů a tuků.

Růst spotřeby másla podle Němce ovlivnilo rovněž zvýšení cen rostlinných olejů a tuků. Těch Češi v posledních letech spotřebovávají okolo 16 kg na obyvatele a rok, z toho pomazánek a margarínů okolo sedmi kilogramů. Také v porovnání s obdobím před rokem 1989 zůstává nynější spotřeba másla v ČR jen zhruba poloviční.

Jak vyplývá z předběžných údajů mlékárenského svazu, spotřeba mléčných výrobků loni v ČR klesla o 0,5 % na 242,6 kilogramu na osobu a rok. Jde o první snížení jejich spotřeby od roku 1997. Pokles podle mlékařů nastal u většiny mléčného sortimentu, zejména u sýrů.

Ceny másla byly nejvýše na konci roku 2007. Čtvrtkilové balení bylo na pultech za 40 korun i více, mlékárny hovořily o možném zdražení až na 60 korun. V závěru roku 2008 už průměrná cena čtvrtky másla v obchodech spadla na přibližně 25 Kč. Dnes lze v obchodních řetězcích kostku másla koupit i za méně než 18 korun.

Také pokles spotřeby konzumního mléka se loni zastavil. Češi ho vypili v přepočtu přes 56 kg na osobu, což bylo asi o sedm procent více než v předchozím roce. V mezinárodním srovnání jsou Češi i nadále jeho podprůměrnými konzumenty. Největšími pijáky mléka v Evropě jsou podle statistik Finové se spotřebou okolo 150 litrů na osobu za rok.

Spotřeba sýrů se loni naopak o desetinu snížila na 13,1 kg, nejvýrazněji klesla ve skupině sýrů tavených. Ve spotřebě sýrů a tvarohů se Češi blíží evropskému průměru, který činí 18 kg. Žebříčku kralují Řekové, kteří snědí ročně až 28 kg tvarohů a sýrů, ke špičce patří i Francouzi a Dánové.

Před rokem 1989 byla spotřeba mléčných výrobků v Česku větší než dnes, blížila se 260 kg na osobu a rok. Po skokovém zvýšení cen se výrazně snížila, od roku 1997 až do předloňska ale znovu nepřetržitě rostla.

Odborníci: rostlinné tuky jsou zdravější

Růst spotřeby másla se nezamlouvá odborníkům na zdravou výživu.

Růst spotřeby másla se nezamlouvá odborníkům na zdravou výživu. „Je to rozhodně špatná zpráva,“ řekl Právu Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy při pražském Institutu klinické a experimentální medicíny.

„Vyšší spotřeba živočišných tuků obecně vede k vyššímu cholesterolu v krvi a ten je zase příčinou zvýšeného rizika kardiovaskulárních onemocnění, především infarktů a cévních mozkových příhod,“ řekl. Podle Suchánka v letech 1990 až 1993 prudce klesla spotřeba živočišných tuků včetně másla, což bylo dáno i velkým zájmem lidí o zdravou výživu.

„Od té doby se ale Češi postupně vracejí k živočišným tukům a to není dobré,“ dodal.

Pokud by ale úměrně k tomu klesla spotřeba rostlinných tuků, což se dá vzhledem k vývoji cen předpokládat, nemělo by to podle odborníků mít vliv na růst obezity populace. Zdravá strava ale podle nich zahrnuje především tuky rostlinné a hlavně dostatek zeleniny a ovoce.

Reklama

Výběr článků

Načítám