Hlavní obsah

Češi na benzín vydělávají třiapůlkrát déle než Němci

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ceny pohonných hmot začaly po měsících růstu konečně zlevňovat. Přesto za litr benzínu či nafty platí řidiči v Česku při přepočtu na výši průměrné mzdy třiapůlkrát více než v Německu.

Článek

Natural 95 se nyní v ČR prodává u čerpacích stanic v průměru za 30,48 koruny a nafta za 28,41 Kč, což je jen o několik haléřů méně než před týdnem.

Podle odborníků můžeme i v nejbližších týdnech čekat jen mírný pokles cen. "U naturalu mohou klesnout až o padesátník, těsně pod hranici 30 korun," řekl Právu analytik společnosti Colosseum Štěpán Pírko.

V sousedních zemích jsou ceny vyšší. Například v Německu se za litr Naturalu 95 platilo minulý týden v přepočtu téměř 38 korun, ale při srovnání výše platů vychází pro Němce benzín podstatně levněji.

"Němec na litr benzínu pracuje v průměru pět minut, stejně jako Rakušan či Francouz. Češi jsou na tom podstatně hůře - litr benzínu si mohou koupit po 17 minutách práce. Ještě déle si na benzín vydělávají Poláci (19 minut) a Slováci (22 minut)," propočítala společnost Colosseum.

Britové berou pětkrát více než Češi

Ceny benzínu se v jednotlivých evropských zemích liší maximálně o třetinu, ale rozdíly v platech jsou mnohem větší. Průměrná hodinová mzda totiž činila v prvním čtvrtletí letošního roku v ČR 3,71 eura, v Německu 16,20 eura a ve Velké Británii dokonce téměř 20 eur.

Velkoobchodní ceny se v Evropě příliš neliší. Jsou stanovovány na základě obchodování s pohonnými hmotami na burzách v Amsterodamu, Rotterdamu a Antverpách. Rozdíly mezi cenami v jednotlivých zemích jsou tak způsobeny zejména odlišnou výší spotřební daně a DPH.

Marže, kterou si účtují čerpací stanice, se na ceně benzínu a nafty podílí až deseti procenty. "Marže čerpadlářů jsou nyní v ČR mírně nadprůměrné, protože přes příznivý vývoj cen benzínu na světových trzích zatím benzín u pump zlevnil jen nepatrně," konstatoval Pírko. Podle něj jsou ale vzhledem ke konkurenci na trhu vysoké marže dlouhodobě neudržitelné a ceny klesnou. Motoristé tedy mají naději.

Jak dlouho se vydělává na litr benzínu
státcena Naturalu 95 v Kčza kolik minut litr
Německo37,915
Rakousko32,695
Francie36,125
Polsko32,9719
Slovensko32,4222
Česko30,4817
Pramen: ÚAMK, CCS a Colosseum

Reklama

Související témata:

Související články

Benzín podražil jen nepatrně

O pět haléřů se v uplynulém týdnu zvýšila cena nejprodávanějšího benzínu Natural 95, stejně jako průměrná cena za litr nafty. Litr naturalu tak stojí v průměru...

Benzín i nafta mírně podražily

Cena nejprodávanějšího benzínu Natural 95 se v uplynulém týdnu zvýšila o osm haléřů; průměrná cena za litr nafty se zvedla o 11 haléřů. Litr naturalu tak stojí...

ČSÚ: Benzín zdražil o haléř, nafta o tři

Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v České republice v uplynulém týdnu opět mírně rostly. Litr nejprodávanějšího benzínu Natural 95 zdražil v průměru...

Ceny pohonných hmot nepatrně klesly

Cena benzínu Natural 95 se v uplynulém týdnu poprvé od února snížila, a to o čtyři haléře na 30,63 Kč. Průměrná cena za litr nafty rovněž nepatrně klesla...

Výběr článků

Načítám