Hlavní obsah

Češi loni vyhlásili rekordních 19 165 osobních bankrotů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Loni se zastavil počet osobních bankrotů na rekordní výši 19 165, což je o 13 procent více v porovnání s rokem 2012. Nárůst byl ale podstatně nižší než v předchozích letech. Počet návrhů na osobní bankrot dosáhl 26 169, což je o desetinu více než předloni. Vyplývá to z informací společnosti CRIF.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Od ledna 2008 bylo vyhlášeno přes 57 000 osobních bankrotů a podáno více než 84 000 návrhů na něj. „Přes rychlý počáteční růst osobních bankrotů se jejich dynamika v posledním roce výrazně snížila,“ uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Z celkového počtu návrhů bylo v celém období soudy odmítnuto 17 procent – většinou pro formální nedostatky. Jen 0,4 procenta návrhů bylo zamítnuto, protože žadatel nesplňoval všechny podmínky pro vyhlášení osobního bankrotu. Podíl odmítnutých a zamítnutých návrhů se postupně snižuje, což podle Kameníčkové svědčí o tom, že lidé se postupně učí využívat institut osobního bankrotu pro řešení obtížné finanční situace.

V roce 2013 bylo nejvíce osobních bankrotů vyhlášeno ve Středočeském kraji (2425). Naopak 560 osobních bankrotů bylo vyhlášeno v kraji Vysočina. Ve třech krajích se počet osobních bankrotů meziročně snížil, nejvíce v Plzeňském kraji (pokles o 22 procent). Nejvyšší dynamiku naopak zaznamenal kraj Jihomoravský (vzestup o 60 procent).

Dále bylo loni vyhlášeno 1379 bankrotů obchodních společností, o 36 více než v roce 2012. Vyhlášeno bylo také 4417 bankrotů fyzických osob podnikatelů, což je o 2049 bankrotů více než předloni. Na 80 procent bankrotů se uskutečnilo formou oddlužení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám