Hlavní obsah

Ceny v září vzrostly o 3 procenta

PRAHA

Ceny zboží a služeb v září meziročně stouply o tři procenta. Za zmírněním tempa růstu jsou hlavně levnější potraviny, především ovoce a zelenina. Proti srpnu se ceny snížily o 0,8 procenta zejména kvůli poklesu cen rekreací, oznámil v pátek Český statistický úřad.

Foto: Ondřej Smolka
Článek

V meziměsíčním srovnání klesaly ceny služeb i zboží. Zboží bylo levnější o 0,3 procenta a ceny služeb klesly o 1,5 procenta. Po výrazném sezonním růstu cen rekreací v červenci a srpnu nastal v září jejich pokles. Zahraniční zájezdy jsou meziměsíčně levnější o 23,7 procenta, tuzemské o 6,4 procenta.

Za poklesem cen potravin stálo především zlevnění ovoce, zeleniny a brambor. Po tříměsíčním růstu zlevnilo i vepřové maso, naopak hovězí a drůbež jsou proti srpnu mírně dražší.

Cukr zdražil téměř o polovinu

Ceny služeb vzrostly ve srovnání s loňským září o 6,1 procenta a ceny zboží o 1,2 procenta. Dražší než loni byl cukr, jehož cena je vyšší o 47,8 procenta. Více se platí také za pekárenské výrobky a obiloviny, mléko, sýry, vejce a oleje. O 33,9 procenta klesla meziročně cena brambor a o 13,1 procenta je levnější také čerstvá zelenina.

Ceny pohonných hmot vzrostly o 10,4 procenta, ceny automobilů o šest procent klesly. Nejrychlejší růst cen se projevil v oddíle pošty a telekomunikací, který byl důsledkem změny sazby DPH u veřejných telekomunikačních služeb.

Ekonomové: inflace se udrží

"Domníváme se, že tempo růstu inflace by mohlo do konce roku již jen klesat na základě statistického bazického efektu. Na konci roku by inflace mohla skončit opět pod 3%, "soudí Markéta Šichtářová ze společnosti Nextfinance. Negativně budou podle ní na inflaci působit zejména ceny ropy na světových trzích, které již opět rostou.

Česká ekonomika je pravděpodobně schopna růst rychleji, aniž by to vytvářelo inflační tlaky, je přesvědčen ekonom České spořitelny Miroslav Plojhar. Sumář dnešních domácích údajů (pokles inflace, pokles nezaměstnanosti, vysoký růst stavebnictví) je podle našeho názoru mírně negativní pro korunu, protože nižší inflace redukuje tlak na ČNB, dodal Plojhar.

Udrží-li se cena ropy na současných úrovních, benzín může do konce roku podražit i nad 30 Kč za litr. Takový růst by mohl zvýšil inflaci až o cca 0,6 procentních bodů, uvedla v reakci na výsledky analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Reklama

Výběr článků

Načítám