Hlavní obsah

Ceny ropy padají, dostaly se na úroveň před válkou

Ceny ropy ve středu odpoledne klesly proti předchozímu dni o více než tři dolary a dostaly se na nejnižší úroveň od doby, kdy Rusko zahájilo vojenskou invazi na Ukrajinu. Upozornila na to agentura Reuters s tím, že důvodem jsou obavy z omezené poptávky, kterou podněcuje hrozba recese a nepříznivá situace v Číně.

Článek

Barel severomořské ropy Brent se kolem 16:00 SELČ prodával jen za 89,4 dolaru (2220 Kč), což je mezidenní pokles téměř o čtyři procenta. Na nižší hodnotě se Brent prodával naposledy 2. února. Poprvé od 8. února navíc cena klesla pod hranici 90 dolarů za barel.

Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) zaznamenala podobný pokles, konkrétně o 3,9 procenta na 83,5 dolaru (2070 Kč) za barel. Dostala se tak na nejnižší úroveň od 24. ledna.

„Přízrak recese, který oslabuje poptávku v celém západním světě, se blíží realitě, protože prudce stoupající inflace a rostoucí úrokové sazby narušují spotřebu,“ řekl analytik společnosti PVM Stephen Brennock.

Ministři financí G7 se dohodli na zastropování cen ruské ropy

Ekonomika

Pravděpodobnost příchodu recese do eurozóny nově zvýšilo podle ratingové agentury Fitch zastavení plynových dodávek přes plynovod Nord Stream 1. Na čtvrtečním měnovém zasedání Evropské centrální banky pak analytici očekávají výrazné zvýšení úrokových sazeb. Ke stejnému kroku se pak 21. září nejspíš odhodlá i americká centrální banka (Fed), která by měla sazby zvýšit o 0,75 procentního bodu.

K obavám z nižší poptávky, a tím pádem pádu ceny ropy, ale přispívají i slabá ekonomická data z Číny, kde se nadále uplatňuje přísná politika v souvislosti s šířením koronaviru. Tamní dovoz ropy v srpnu meziročně klesl o 9,4 procenta, ukázala středeční data celní správy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám