Hlavní obsah

Ceny potravin ve světě vylétly vzhůru, další zdražení může nastat kvůli Ukrajině

Řím

Světové ceny potravin zaznamenaly v letošním únoru nejrazantnější nárůst od poloviny roku 2012. Nejvýraznější zdražení se týkalo cukru. Jak uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), další růst cen by v březnu mohla přivodit současná krize na Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Rybí trh ve Francii.

Článek

Podle FAO index cen potravin proti lednu stoupl o 5,1 na 208,1 bodu, což je nárůst o 2,6 procenta. Za růstem indexu stály kromě vyšší poptávky rovněž faktory související s počasím. Index sleduje ceny obilovin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru. Ke zdražení došlo v únoru u všech položek indexu s výjimkou masa.

„Únorovému nárůstu předcházelo dlouhé období poklesu cen potravin. Zatím nelze říct, zda jde o skutečný obrat trendu,“ řekla podle agentury Reuters ekonomka FAO Concepción Calpeová. „Počasí je možná hlavní silou, která tlačí vzhůru ceny některých komodit, například cukru a pšenice. Silná poptávka však byla i důležitým faktorem, který podpořil ceny kukuřice, mléčných výrobků a olejnin,“ dodala.

Ukrajina může rozkolísat trhy

Další ekonom FAO Abdolreza Abbassian upozornil, že ukrajinská krize neměla na únorový vývoj indexu cen potravin vliv. Pokud se situace na Ukrajině nezlepší, mohla by tamní krize způsobit zvýšenou kolísavost na trzích s potravinami. „Věci by se mohly vrátit k normálu, jakmile se situace na Ukrajině zlepší. Jinak by se v dohledné budoucnosti mohla zvýšit kolísavost trhů,“ prohlásil Abbassian.

Podle statistických údajů z loňského roku se Ukrajina umístila na sedmém místě ve světě, pokud jde o pěstování obilovin. V jejich vývozu skončila dokonce třetí. Zemědělské regiony se nacházejí především na západě země.

FAO také uvedla, že celosvětová produkce obilovin loni stoupla o devět procent na rekordních 2,515 miliardy tun. Nepatrně tak zlepšila svůj odhad loňské produkce z dřívějších 2,502 miliardy tun.

Reklama

Výběr článků

Načítám