Hlavní obsah

Ceny pohonných hmot stále rostou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot v posledních týdnech setrvale stoupají. Za poslední týden vrostla cena benzinu i nafty o více než 30 haléřů na litr. Nejprodávanější Natural 95 se v průměru prodává za 28 korun za litr, nafta podražila v průměru na 27,51 koruny za litr. Plyne to z informací společnosti CCS.

Článek

Ceny pohonných hmot v Česku rostou od poloviny května, v uplynulých několika týdnech vždy o desítky haléřů na litr. Předtím ceny od poloviny ledna klesaly. Loni v polovině července byl benzin o pět korun na litru dražší a litr nafty stál o 4,50 koruny víc než nyní. Benzín je nejdražší od konce března, nafta byla na podobné ceně naposledy před Velikonocemi.

Pumpaři v Česku zdražují, i když ceny ropy nerostou

Domácí

Nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 28,92 koruny a nafty 28,72 koruny. Více než 28 korun za litr nafty platí řidiči ještě v Kraji Vysočina. Naopak nejlevnější pohonné hmoty tankují řidiči ve Zlínském kraji, čerpací stanice tam Natural 95 prodávají v průměru za 27,57 Kč/l a naftu za 27 Kč/l.

Litr nafty je aktuálně v Česku o padesátník levnější než benzin. Stát podle ministra průmyslu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) připravuje snížení spotřební daně za naftu, její cena by tak mohla klesnout o jednu až dvě koruny na litr. Stát tak chce pomoci zejména nákladním dopravcům, kterým dlouhodobě ubývají zakázky.

Opatření by ovšem platilo i pro osobní auta. V Česku jezdí více než dva miliony vozů s dieselovým motorem.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 15. červenci

Havlíček: Nafta by mohla zlevnit o dvě koruny

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám