Hlavní obsah

Ceny chat a chalup se zatím dramaticky nemění

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trh s rekreačními objekty v Česku na nějakou dobu ustrnul. Ceny chat a chalup se totiž již několik měsíců nemění, protože o ně není příliš velký zájem stejně jako o vlastní byty a domy. Lidé mají od začátku krize při koupi nemovitostí stále hluboko do kapes.

Foto: Radek Plavecký , Právo

Ilustrační foto

Článek

„Myslím si, že trh s rekreačními objekty oživí jako poslední. Když lidi nemají peníze, aby si pořídili vlastní bydlení, tak chaty a chalupy neřeší,“ komentoval Jiří Pácal, ředitel společnosti Central Europe Holding.

Ceny rekreačních objektů podle odborníků již od loňského roku stagnují. Rozhodně prý ani nelze říci, že by se lidé chat a chalup zbavovali, třeba právě kvůli finančním problémům.

„Žádné nové trendy neregistrujeme. Je logické, že finanční tíseň by ve vážné situaci lidé řešili spíše prodejem rekreační nemovitosti než prodejem vlastního bydlení. Nicméně podobné případy jsme zatím skutečně nezaznamenali. Je to zřejmě způsobené i tím, že ti, kterých se propouštění ze zaměstnání nejvíce dotklo, nejsou skupinou, která by disponovala více nemovitostmi,“ vysvětlil ředitel realitní kanceláře AAA Byty Otakar Šmíd.

Záleží na stavu a lokalitě

Podle něj je nejčastější zájem o chaty a chalupy v horských střediscích nebo v blízkosti vody s možností koupání a samozřejmě v rozumné dojezdové vzdálenosti od města. Naopak nejmenší poptávka je po velkých gruntech náročných na údržbu či po objektech bez zasíťování.

Jakou cenu má však zájemce o chatu v současnosti očekávat? „Skutečně pěkná chata, kvalitativně na hranici s rodinným domkem v lokalitě Krásné pole v Moravskoslezském kraji, k celoročnímu bydlení, zděná - 950 tisíc korun. Naopak nezrekonstruovaná chata bez kvalitního zázemí na Zlínsku je už za 330 tisíc. A do třetice chata v okolí Špindlerova Mlýna i bez luxusního zázemí se kupuje za 1,5 miliónu korun,“ uzavřel Šmíd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám