Hlavní obsah

Ceny benzinu dál padají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průměrná cena benzinu se poprvé od začátku března dostala v Česku pod 41 korun. Natural 95 se prodává průměrně za 40,66 Kč/l, což je o 1,33 koruny méně než minulou středu. Plyne to z údajů společnosti CCS. Nafta zlevnila o 1,01 Kč na průměrných 42,44 Kč/l.

Článek

Ceny pohonných hmot letos prudce vzrostly na přelomu února a března po začátku ruské invaze na Ukrajinu. Velmi rychle sahaly až po 50 korunách za litr. V posledních týdnech ale klesají. Některé čerpací stanice už zlevnily pod 40 korun na litr.

"Cena ropy Brent propadla pod 93 dolarů (asi 2250 Kč) za barel. Pro řidiče je stále velmi příznivé snižování velkoobchodních marží na evropském trhu, a to především u benzinu. Vývoj v nejbližším týdnu bude díky tomu pro řidiče příznivý. V nejbližším týdnu očekáváme zlevnění o 60 až 70 haléřů. Benzin zlevní více," uvedl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

"Vše navíc nasvědčuje tomu, že pokles cen nafty i benzinu bude pokračovat i nadále. Rychle se navíc podařilo zažehnat hrozbu v podobě pozastavené dopravy ropy přes ropovod Družba. Cena pohonných hmot na našich pumpách by tak v příštích týdnech mohla klesnout pod hranici 40 Kč za litr jak u benzinu, tak i nafty," řekl analytik Purple Trading Petr Lajsek.

I tak jsou pohonné hmoty výrazně dražší než před rokem. Loni touto dobou stál litr benzinu v průměru o 6,87 Kč méně, nafta byla levnější dokonce o 10,83 Kč.

Ceny benzinu se liší až o 6 korun na litr. Prodejci šroubovali marže, zjistilo ministerstvo

Ekonomika

Nejlevnější paliva nyní natankují řidiči ve Zlínském kraji. Litr benzinu je tam v průměru za 39,97 Kč, litr nafty pak za 41,89 Kč. Naopak nejdražší jsou čerpací stanice v hlavním městě. Litr benzinu stojí v Praze průměrně 41,56 Kč, litr dieselu 43,29 Kč.

Ceny se velmi výrazně liší. Některé čerpací stanice prodávají litr naturalu 95 i za 37,90, jiné mají ceny stále přes 43 korun.

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR k 17. srpnu 2022

Reklama

Výběr článků

Načítám