Hlavní obsah

Ceny benzinu i nafty dál klesají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ceny pohonných hmot v Česku pokračovaly v poklesu. Ten je nicméně pomalejší než v předchozích týdnech. Aktuálně se benzin prodává v průměru za 36,40 korun za litr, nafta pak za 37,86 korun za litr. Plyne to z údajů společnosti CCS.

Článek

Cena benzinu je nejnižší od počátku února, a je tak levnější než před začátkem ruské invaze na Ukrajinu. Nafta se prodává za nejnižší ceny od konce února.

Nejprodávanější benzin Natural 95 od minulé středy zlevnil o 29 haléřů na průměrných 36,40 Kč/l. Nafta je v průměru za 37,86 Kč/l, což je o 21 haléřů méně než před týdnem.

Ceny paliv v Česku klesají od konce října. Natural 95 od té doby zlevnil na litru o víc než 6,50 koruny a nafta zhruba o 9,50 koruny. Navzdory tomu jsou pohonné hmoty stále dražší než před rokem. Za benzin tehdy řidiči platili o 11 haléřů méně, za naftu o 2,56 koruny méně.

Rubl se vůči dolaru propadá. Je na nejslabší úrovni od začátku května

Ekonomika

Nejlevnější paliva jsou nyní v Královéhradeckém kraji, kde je litr benzinu v průměru za 35,76 Kč. Naftu tam prodávají průměrně za 37,33 Kč. Naopak nejdražší jsou čerpací stanice v Praze. Litr benzinu je v hlavním městě průměrně za 37,52 Kč, litr nafty pak za 38,93 Kč.

Rusko napadlo Ukrajinu 24. února. Litr Naturalu 95 tehdy v Česku stál v průměru přibližně 37,50 Kč a nafta vyšla na necelých 36,50 koruny. Za dva týdny pak cena benzinu vyskočila skoro na 47,30 Kč/l a cena nafty téměř na 49,60 Kč/l. Od té doby ceny kolísaly.

Na začátku letních prázdnin se průměrná cena Naturalu blížila 48 Kč/l, což byla dosud nejvyšší úroveň. Zhruba stejně tehdy stála nafta, dražší byla jen na jaře, krátce po vpádu ruské armády na Ukrajinu.

Putin ospravedlňuje, proč se Rusové chovají jako barbaři: Civilizovaný svět nás nechtěl

Válka na Ukrajině
Foto: Novinky

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR k 21. prosinci 2022

Reklama

Výběr článků

Načítám