Hlavní obsah

Cena ropy je nejvýše od loňského října

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ropa vykazuje na velkoobchodních trzích v posledních týdnech vzestupnou tendenci. V úterý se cena jednoho barelu severomořského Brentu na chvíli vyšplhala nad hranici 89 dolarů (2 100 Kč). Později část nárůstu umazala, přesto vykazovala denní nárůst zhruba o 1,3 procenta. Na 89 dolarech byl Brent naposledy loni v říjnu. Ropa zdražuje kvůli obavám z omezených dodávek.

Článek

Trh vyhlíží středeční on-line zasedání Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejich spojenců. Ti budou jednat o aktuální situaci na trhu, přičemž je pravděpodobné, že dojde k dohodě o prodloužení předchozího rozhodnutí o dobrovolném snížení produkce o 2,2 milionu barelů denně, a to do konce června.

Cena ropy v posledních týdnech vzrostla kvůli omezeným dodávkám v důsledku ukrajinských útoků na ruskou energetickou infrastrukturu a válce na Blízkém východě.

V úterý ukrajinské síly zasáhly dronovým útokem ropnou rafinérii v Nižněkamsku, která je třetí největší v Rusku. Podle agentury Reuters byla zasažena jednotka sloužící k primární rafinaci, poškození však nemělo být kritické.

Banky posílají Rusku platby za ropu s velkým zpožděním. Mají strach

Ekonomika

List Financial Times před dvěma týdny informoval, že USA vyzvaly Ukrajinu, aby útoky na ruskou energetickou infrastrukturu zastavila, protože údery mohou vést ke zvýšení světových cen ropy a vyvolání odvetných reakcí ze strany Ruska.

Cena Brentu činila ještě na konci roku 77 dolarů, nyní už se blíží devadesátidolarové hranici. V případě americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) došlo ve stejném období rovněž k výraznému nárůstu ceny, a to z 72 dolarů na úterních téměř 85 dolarů za barel.

Přestaňte s útoky na ruské rafinérie, tlačí USA na Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám