Hlavní obsah

Cena plynu v Evropě dál klesá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vývoj velkoobchodní ceny plynu pro evropský trh pokračuje v sestupném trendu. V pátek odpoledne klesla cena jedné megawatthodiny (MWh) pod hranici 150 eur a dostala se tak na nejnižší hodnotu od konce června. Ceny padají díky takřka plným zásobníkům, což vede ke zpomalení tempa zásobení, a tedy i nižší poptávce.

Článek

V pátek kolem 14:00 SELČ odepisovala cena plynu na burze v Rotterdamu s kontraktem na dodání v listopadu pět procent. Jedna megawatthodina se tak prodávala za 145 eur (3 570 Kč). Na takové úrovni byla cena naposledy 29. června.

Plyn začal výrazně zlevňovat od 28. září. Tehdy ještě stál přes 220 eur (5 400 Kč) za MWh. Na rekordní úrovni pak byla cena koncem srpna, kdy dosahovala bezmála 345 eur (8 480 Kč). Přitom před rokem se cena pohybovala jen kolem 40 eur (980 Kč) za MWh.

Za poklesem ceny v posledních dnech a týdnech stojí skutečnost, že se Evropě daří plnit zásobníky. Ty jsou v celé Evropské unii naplněné z 92 procent, uvedla agentura Reuters. Například Německo v pátek ohlásilo naplněnost z více než 95 procent, Česká republika má podle posledních informací zásobníky plné zhruba z 90 procent.

Erdogan: Turecko chce být distribučním centrem ruského plynu pro Evropu

Ekonomika

Situaci v posledních dnech nahrávalo také příznivé počasí, díky čemuž se mohlo šetřit na spotřebě.

Výrazné zdražování plynu v Evropě začalo loni na podzim, válka na Ukrajině to pak zintenzivnila. Rusko totiž v odvetě za sankce, které na ně Západ uvalil po zahájení vojenské invaze na Ukrajině, postupně omezovalo dodávky plynu do Evropy.

Koncem září navíc poškodily plynovod Nord Stream, který byl hlavní trasou pro dodávky do Evropy, silné výbuchy. Co bylo příčinou, je stále předmětem vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám