Hlavní obsah

Cena plynu spadla pod 30 eur. Poprvé od června 2021

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Velkoobchodní cena plynu na burze v Nizozemsku, která je pro evropský trh určující, ve čtvrtek poprvé od června 2021 klesla pod 30 eur (710 Kč) za megawatthodinu. Dolů ji tlačí vysoká úroveň zásob a rostoucí teploty, které snižují poptávku, píše agentura AFP.

Foto: Valentyn Ogirenko , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ve čtvrtek po poledni se cena jedné MWh plynu s kontraktem na dodání v červnu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Rotterdamu jednu chvíli prodávala za 29,9 eura.

Velkoobchodní cena plynu od začátku roku setrvale klesá. Začátkem ledna byla cena ještě na 82 eurech (1 945 Kč). Od té doby se snížila o více než polovinu.

Loni v srpnu se velkoobchodní cena plynu pro evropský trh kvůli omezování dodávek z Ruska vyšplhala až do blízkosti 350 eur (zhruba 8300 Kč) za megawatthodinu.

Ceny hluboko pod vládním stropem

Ceny plynu na burze se nyní nacházejí hluboko pod úrovní administrativně stanoveného stropu v České republice, který činí 2500 Kč za MWh.

Zásobníky plynu v Evropské unii byly podle údajů organizace Gas Infrastructure Europe (GIE) v úterý plné z více než 64 procent. V Německu, které je největším spotřebitelem plynu v Evropě, dosahovala naplněnost zásobníků přes 70 procent a v České republice téměř 63 procent.

Nafta stojí nejméně od července 2021

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám