Hlavní obsah

Cena plynu na burze se propadla pod 26 eur za MWh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkoobchodní cena plynu na burze v Rotterdamu, jež je pro evropský trh určující, dál pokračuje v poklesu. Ve čtvrtek se dokonce na chvíli dostala pod hranici 26 eur za megawatthodinu (MWh), což je nejníže za téměř dva roky.

Článek

Přesně před týdnem se cena plynu s kontraktem na dodání v červnu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Rotterdamu dostala pod hranici 30 eur/MWh.

Ani tam se ale propad nezastavil. Ve čtvrtek dopoledne se totiž cena na chvíli propadla až na 25,8 eura (610 Kč) za MWh. To představuje nejnižší úroveň od června 2021. Později se o pár desítek centů posunula nad 26 eur.

Odborníci tento vývoj zdůvodňují převisem nabídky nad poptávkou a nevylučují další pokles ceny, uvedla agentura DPA.

„Situace na velkoobchodním trhu s plynem je velmi stabilizovaná. Dokonce to vypadá, že v současné době je ho na trhu v Evropě přebytek. Je to dáno tím, že jsou v jednotlivých zemích ještě relativně vysoké zásoby v podzemních zásobnících plynu z loňského roku a poptávka na plnění zásobníků není taková, jak se čekalo,“ řekl Právu generální ředitel Pražské plynárenské Martin Pacovský.

Velkoobchodní cena plynu setrvale klesá už od začátku roku. Začátkem ledna byla cena ještě na 82 eurech (1945 Kč). Loni v srpnu se kvůli omezování dodávek z Ruska dokonce vyšplhala až do blízkosti 350 eur (zhruba 8300 Kč) za MWh.

Zásobníky plynu v Evropské unii byly podle údajů organizace Gas Infrastructure Europe (GIE) v úterý plné zhruba z 66,5 procenta. V Německu, které je největším spotřebitelem plynu v Evropě, dosahovala v úterý naplněnost zásobníků téměř 73 procent, v České republice přes 66 procent.

Pražská plynárenská výrazně zlevňuje plyn i elektřinu

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám